"Kadına şiddet kabul edilemez"
Diyarbakır'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde konuşan Vali Aksoy, Kadına yönelik gösterilen şiddettin asla kabul edilemeyeceğini söyledi.
Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşma yapan Diyarbakır valisi Hüseyin Aksoy, kadına şiddettin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, şiddete uğrayan kadınların çekinmeden kendilerine başvurmalarını istedi.
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş, İl Emniyet Müdürü Doktor Halis Böğürcü, kurum amirleri ve kadınlar katıldı.
Programda ilk olarak Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi tarafından hazırlanan tanıtım filmi izlendi. Ardından Psikolog Gülşen İlçin Iraz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Çocukları okutmada ısrarcı olunmalıdır”
Programda gündem ile ilişkin olarak bir konuşma yapan Vali Hüseyin Aksoy, Eğitim-Öğretimle ilgili sıkıntıları olanların sıkıntılarının yetkililer tarafından en kısa zamanda giderileceğini belirtti.
Vali Aksoy, “Ekonomik nedenlerle ‘ben çocuğumu okutamıyorum’ gibi mazeretleri asla kabul etmiyoruz. Bu konuda kararlıyız ve duyarlıyız. Bütün annelerden çocuklarını okutmaları konusunda daha fazla gayret göstermelerini ve ısrarcı olmalarını bekliyoruz. Belli bir konuda eğitim almış ve eğitimlerini tamamlayamamış olan kadınlarımıza da Halk Eğitim Merkezlerimiz aracılığıyla birçok kurslar veriyoruz. Kadınlarımızın bu kurslara katılmalarını önemsiyoruz ve bu kursları tamamlayarak ekonomik yaşama katılmalarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Şiddete uğrayan kadınlarımız derhal bizlere başvursun”
Özellikle son zamanlarda yaşanan kadına yönelik şiddetin asla kabul edilebilir olmadığını kaydeden Vali Aksoy, “Hiçbir gerekçe ile kadına yönelik şiddeti izah etmemiz mümkün değil. Bu anlamda kadına yönelik şiddet söz konusu olduğunda Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Türkiye’de, 14 ilde öncü olarak açıldı. Bunlardan biri de Diyarbakır’dır. Şiddetinde birçok çeşidi var. Ekonomik şiddet, fiziksel şiddet şeklinde adlandırabileceğimiz türleri var. Herhangi bir şiddet türüne maruz kalan kadınlarımız çekinmeden Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimize başvursunlar. Orada uzman arkadaşlarımız tarafından onlarla ilgili değerlendirmeler yapılarak ilgililerle ilgili süreç başlatılmış oluyor. Bu anlamda kadınlarımızın bu tür olaylarla karşı karşıya geldikleri durumda çekinmeden ilgili birimlere başvurabilirler. Bu konuyla ilgili arkadaşlarımız duyarlı, hassas bir şekilde onların başvurularını alıp değerlendirecektir.” ifadelerine yer verdi.
“Kadınlara Yönelik Önemli Eğitim Programları Düzenleyeceğiz”
Kadınlara yönelik çalışmalardan da söz eden Vali Aksoy, “Önümüzdeki Günlerde Diyarbakır’da kamuoyuyla paylaşacağımız bir kadın sağlığı eğitimi projesi başlatacağız. Bu projedeki temel amacımız; kadınlarımızı ve özellikle kadınlarımızın karşı karşıya kaldıkları en yüksek riskli kanser türü olan meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, bilgi sahibi yapmak, kendi kendine muayene yapabilir bir konuma getirebilmek ve kadınlarımızı ilgilendiren birçok hususta onları bilgilendirmektir. Hedefimiz 15-69 yaş grubunda yaklaşık olarak 500 bin Diyarbakır kadınına ulaşmaktır. Önümüzdeki hafta bunun tanıtım toplantısını yapacağız. Sizlerden de çevrenizle birlikte bu toplantılara katılmalarınızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından dikiş-nakış ve evlilik öncesi eğitim programı kurslarını tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından Kültür Turizm İl Müdürlüğü Müzik grubu ve Yerel Sanatçı Ali Aktaş tarafından bir müzik ziyafeti sunuldu.
Müzik dinletisinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Kuruluşlarda ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bağlı Aile ve Kadın Merkezlerinde yapılan kadın çalışmalarına dair serginin gezilmesiyle program son buldu. (İLKHA)