• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Dünyanın ilk güneş enerjili uçağı havalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uçağı olan Solar Impulse, tarihi dünya turuna bugün Abu Dabi`den başladı.

Solar Impulse`in ikinci versiyonu olan ve kanatları 72 metre uzunluğunda olan uçak, 35 bin kilometre yol kat ederek 120 saat havada kalmayı hedefliyor.

Pasifik ve Atlantik Okyanusu`nu turlayacak olan uçağın saatteki hızı 70 kilometre olacak ve en fazla 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkacak.

Solar Impulse'nin havalanması için güneşin bol olduğu Abi Dabi seçilirken uçağın Hindistan üzerinden Myanmar ve Çin`e, oradan da Pasifik üzerinden geçerek ABD`ye uçması ve toplamda 25 gün havada kalması hedefleniyor.

Uçak ABD üzerinden geçtikten sonra Atlantik üzerinden Güney Avrupa`ya ve oradan da Kuzey Afrika üzerinden Temmuz ayında tekrar başlangıç noktası olan Abu Dabi`ye dönecek.

İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg tarafından geliştirilen Solar Impulse'nin sponsorları arasında Brisa da yer bulunuyor.

Toplam ağırlığı 2 bin 300 kilo olan uçak tümüyle güneş enerjisiyle çalışacak ve sadece bir pilotu olacak.

Ağır türbülanslara karşı dayanıklı olarak geliştirilen Solar Impulse 2`ye toplamda 17 bin 200 adet güneş pili monte edildi. Gündüzleri güneş enerjisini depolayarak şekilde tasarlanan uçak geceleri ise bu enerji ile uçacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir