• DOLAR 34.327
  • EURO 36.144
  • ALTIN 2827.598
  • ...
Kış aylarının yağışlı geçmesi kuraklık önlemlerini unutturdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici uyarıda bulunarak asıl sorunun bu sene yağışın bol olmasından dolayı kuraklığın unutulması olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sorununa değinen Özekici, yağışların bol olmasının yalancı mutluluğu da beraberinde getirdiğini belirterek şunları kaydetti:

“En büyük sorun bu yıl yağışın bol olması. Belki buna inanmayacaksınız. Ebette ki, yağışın bol olması ülkeye bereket getirir ve çok büyük bir zenginliktir. Keşke her yıl böyle geçse; ama yağışın bol olması bu sene sorun. Çünkü bu yağışlar bizi yalancı bir mutluluğa, saadet zincirine yöneltti. Yağış bol olunca biz yine önceki yıllarda çektiğimiz kuraklıkları bir anda unuttuk. Bunun ilelebet süreceğini düşündük. Kuraklıkla alakalı almamız gereken önlemleri hiç kimse konuşmuyor ve önlem almıyoruz. Bence sorun burada! Bu sene yağışlı geçebilir ama önümüzdeki 5 yılın kurak geçmeyeceğini nereden bilebiliriz? Onun için elbette yağışlı geçmesi çok iyi keşke her sene böyle geçse ama böyle bir şey yok. Bu bir hayal, bu nedenle almamız gereken önlemleri konuşmaz ve yapmaz olduk. Bir an önce kendimize çeki düzen verip geçen seneki o panik halimizi hatırlayıp bunun tekrar olabileceğini düşünüp önlemler almaya başlamamız gerekiyor.”

 “Tembellik ve rehavet içindeyiz”

Yağışların bol olmasıyla tembellik ve rehavet içinde olunduğuna vurgu yapan Özekici, suyun en büyük bölümü olan yüzde 75`inin tarımsal sulamada kullanıldığına dikkat çekerek, kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Özekici yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Bu sene yan gelip yatıyoruz. Çok ciddi bir sorun, tembellik ve rehavet içindeyiz. Bunu bizim aşmamız lazım. Suyun en büyük bölümü tarımsal sulamada kullanılıyor. Dünya nüfusu ve bizim nüfusumuz arttıkça bu böyle devam edecek. Biz hala en büyük su kaybı olan açık kanal sulama sistemini sürdürüyoruz. Kapalı sulama sistemine derhal geçmemiz lazım. Kentlerde inanılmaz su kayıpları var. Bunların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Sanayinin kendine çeki düzen vermesi lazım.”

“Suyu ziyan etmemeliyiz”

Özekici, Bu yıl yağmur yağdı, barajlar doldu diye suyun ziyan edilmemesi gerektiğini uyarısında bulundu.

Türkiye`nin su kaynaklarının sadece yüzde 38 ila yüzde 40`ını kullandığına dikkat çeken Özekici, yüzde 60 oranındaki su kaynaklarının ise hala geliştirilmediğini belirterek, birçok yerde su depolama yapılarının bulunmadığına değindi.  (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir