• DOLAR 34.591
  • EURO 36.723
  • ALTIN 2904.039
  • ...
Diyarbakır'da Tarihi Kentler Birliği semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Programa Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ile Mustafa Can, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ayşegül Jale Saraç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Merkez Valisi Nurullah Çakır, Çekül Vakfı Başkanı Profesör Doktor Metin Sözen ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın  açılış konuşmasını   yapan Diyarbakır  Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Vali Hüseyin Aksoy’un Valiler Toplantısı münasebetiyle Ankara’da olduğunu, bu nedenle programa kendisinin vekaleten katıldığını ve Vali Hüseyin Aksoy’un tüm katılımcılara selamlarını ilettiğini belirtti.

“Diyarbakır için önemli süreçler yürütüldü”

Tüm katılımcıları kadim kent Diyarbakır’da ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Vali Yardımcısı  Dalkıran, “Uygarlık ve dinler tarihi açısından çok köklü bir tarihi geçmişe sahip olan, şehir ve kültür kavramlarının birbirine bu kadar çok yakıştığı ve anlam kazandığı Diyarbakır’da geçekleşen bu seminerin çok önemli olduğunu belirterek, “Tarihi Kentler Birliği ülkemizdeki kültürel hazinelerin korunması noktasında bir sembol haline geldi. Diyarbakır için çok önemli bir senenin içerisindeyiz. Çünkü bu sen,e son 3 yıllık çalışmalarımızın semeresini alacağımız bir sene. Son 3 senedir kentin dinamikleriyle çok önemli ve güzel bir süreç yürüttük. Bu süreç Diyarbakır Kalesi ve Surları ile, Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası Listesine kazandırılması adına yürütüldü. Bu süreç sonunda kazanan, inşallah Diyarbakır’ımız olacak.” ifadelerini kullandı.

“İç kaleyi hizmete açacağız”

Projeler için bilim heyetinin önderliğinde bir koruma master planının hazırlanacağını aktaran Dalkıran, “Bu plan sayesinde yürüttüğümüz çalışmaları daha programlı hale getireceğiz. Diğer bir çalışmamız olan ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük açık hava müzesi olacak olan İç Kale’yi önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlayarak hizmete açacağız. Son 10 yıl içerisinde hükümet kaynaklarından Diyarbakır’ın kültürel varlıkları için 120 milyon lira kaynak ayrıldı. Konuşmamın sonunda, Diyarbakır ismini tekrardan bu kadar güçlü bir şekilde gündeme getiren bu toplantı için, siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. ” sözlerini kullandı.

“Diyarbakır kültürün ve tarihin başkentidir”

İki gündür devam eden seminere emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiklerini ifade eden ÇEKÜL Vakıf Başkanı Profesör Doktor Metin Sözen, “Bir kentin büyük kent olması için, ülkesinin kültürüne katmış olduğu değerlere bakmak gerekir. Diyarbakır’ın ülkemiz değerlerine katkısı yadsınamayacak kadar çoktur. Diyarbakır’ı incelerken, geçmişini göz ardı edemeyiz. Sokaklarındaki yaşanmışlıkları, surlarındaki tarihi, Hevsel bahçelerinden tarihi düşünmeli  ve ona göre hareket etmeliyiz. Diyarbakır, kültürün ve tarihin başkentidir ve Dünya Mirası Listesine girmesi de Diyarbakır için tarihi bir fırsattır.” diye konuştu.

Değerlendirmenin ardından Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Doktor Hasan Maral tarafından sunum yapıldı. Diyarbakır’da gerçekleştirilen projeler hakkında bilgiler veren Maral, Diyarbakır’ın sahip olduğu kültür varlıklarının son durumu hakkında, panele katılanları bilgilendirdi.

Kapanış konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekilmesiyle seminer son buldu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir