Otizmli çocuklara bireysel eğitim engeli
Diyarbakır'da otizmli çocuklarının bireysel eğitim alamamasına tepki gösteren aileler, grup eğitimiyle çocuklarında davranış bozukluğu oluştuğunu belirttiler.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki bir Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nde eğitim gören otizm hastası çocuklarının, bireysel eğitim hakkından mahrum edildiği ileri süren aileler, mevcut uygulanan eğitim sisteminin ise çocukları için olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.
Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan bazı aileler, önceden bireysel eğitim alan çocuklarının çok güzel bir gelişme gösterdiğini ancak, grup eğitimine geçilmesiyle çocuklarında çok bariz davranış bozuklukları oluştuğunu belirttiler.
10 yaşındaki otizm hastası oğluna bireysel eğitim verilmemesine tepki gösteren Nihat Güzelses, oğlunun, grup eğitimi almasıyla kendisine zarar vermeye başladığının altını çizdi ve bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi için defalarca başvuruda bulunmalarına rağmen dikkate alınmadıklarını söyledi.
‘Okul müdürü sözlü hakarette bulundu’ iddiası
Durumu okul müdürüne bildirdiğini ancak müdürün sözlü hakaretine maruz kaldığını ileri süren Güzelses, “Çocuğum bireysel eğitim alması gerekirken grup eğitimi veriliyor. Bireysel eğitim alması yönünde raporu da var. İlk dönem bireysel eğitim alıyordu. İkinci dönem grup eğitimine geçildi. Geçen yıl da bu sorunu yaşadım. Sorunumuz tam olarak çözülmedi. Grup eğitimine geçtikten sonra davranış bozuklukları sergilemeye başladı. Artık kendine ve çevresine zarar veriyor. Okul müdürüne durumu anlattım fakat bana bağırdı. ‘Çocuğunuzu ister gönderin ister göndermeyin, beni ilgilendirmiyor’ diyerek bir eğitimcinin en son sergilemesi gereken bir tavır sergiledi. Bu şartlar altında maalesef çocuğumu okula gönderemiyorum.” dedi.
“Grup eğitimi aldıktan sonra oğlumla baş edemiyorum”
Bir öğretmenin 4 otistik çocuk ile ilgilenemeyeceğini kaydeden Gülbahar Güzelses de, “Biz, otizmli bir çocukla baş edemiyoruz, öğretmenler nasıl baş edebilsin? Yetkililer gelip çocuklarımızı görsün, değerlendirmeye alsınlar. Bu çocuklara 15 yaşından sonra eğitim verilmiyor. Bunlar, 45 dakika ders görüyor ama sadece 10 dakika ders alabiliyor. Öğretmen bir çocukla ilgilendiğinde diğer çocuklar boşta kalıyor ve dikkatsiz davranışlar sergiliyorlar. Grup olmadan önce oğlumun durumu iyiydi. Şu an oğlumla baş edemiyorum.” ifadelerini kullandı.
İsmini vermek istemeyen bazı veliler ise grup eğitimi verildiği için çocuklarını okuldan almak zorunda kaldıklarını ve şu an hem kendilerinin mağdur edildiğini hem de çocuklarının alması gereken eğitimden yoksun kaldıklarını belirterek, okulun mevcut uygulamasına tepki gösterdiler. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)