• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Halk Sağlık Müdürlüğünden uyuşturucu paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü`nün organizasyonunda, Madde Bağımlılığı ve Mücadele Paneli, İl Kültür Turizm Merkezi Konferans Salonu`nda gerçekleşti.

Panele, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgül, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) il temsilcisi Tuncay Çakır, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hakan Tokur, İl Sağlık Müdürü Burcu Hınzal, İl Müftüsü Ahmet Özkan, kurum ile okul müdürleri ve halk katıldı.

Panelde bir konuşma yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Muhsin Hayyam Elçi, madde bağımlılığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de özellikle gençlik grubu olmak üzere insanları etkileyen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Elçi, “Bağımlılık yapıcı madde beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyen, zamanla organ sistemlerinde kalıcı hasarlara yol açabilen, ruhsal ve davranışsal sorunlar oluşturan, yaşam için gerekli olmayan kimyasallardır. Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başlar. En büyük tuzak, ‘bir defa denemekten ne çıkar`dır. Kişi kesinlikle bağımlı olabileceğini düşünmez. Amacı ara sıra kullanmaktır. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü bağımlılık madde kullanımının kaçınılmaz sonucudur.” dedi.

Son günlerde meydana gelen ölümlere de dikkat çeken Elçi, konuşmasının devamında şunları ifade etti: “Son günlerde ölüm haberleriyle kamuoyunda yoğun olarak yankı bulan ve her türlü arz mücadelesine rağmen deneme ve kullanım oranının giderek arttığı illegal uyarıcı ve uyuşturucu maddeler, bağımlılık alanında karşılaşılan en can yakıcı sorun halini almıştır. Gün geçmiyor ki, ülkemizin herhangi bir yerinden gözü yaşlı bir anne veya yüreği yanık bir baba bağımlı yavrusu için yardım istemesin.”

Şırnak`ta başta Yeşilay olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun uyuşturucuyla mücadelede yer alması gerektiğini belirten Elçi, halkın da çözümü beklemenin yanında, sivil toplum kuruluşlarına maddi ve manevi destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir