• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
ASÜ Rektörü Acar gazeteciler ile bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar 2011-2015 döneminde ASÜ`de yaşanan gelişmelerden Kanada`da düzenlenen İslamofobi konferanslarına, Rektörlük seçimlerinden ASÜ`nün başarılarına ve çözüm sürecinden paralel yapılanmaya kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı. 

“Paralel yapıya yönelik başlatılan mücadeleyi destekliyoruz”

Paralel Yapılanmaya ilişkin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Acar, demokrasilerde devleti yönetmek isteyenlerin yetkiyi alacağı mercinin halk olduğunu belirterek,   halktan yetki almanın yolunun siyasete girmekle mümkün olacağını söyledi.  

Prof. Dr. Mustafa Acar devamla, “Devlet yönetmeye talip olan varsa partisini kurar, programını yazar, halkın karşısına çıkar ve oyunu ister. Halk teveccüh gösterir ve sizi iktidara getirirse programınızı uygularsınız; buna da hiç kimse bir şey diyemez. Ama ‘Ben halkın karşısına çıkmayayım, siyasi risk almayayım, davul başkasının sırtında olsun, ben Emniyet ve Yargı bürokrasisi üzerinden devleti kontrol edeyim` derseniz bu ahlaki olmaz, meşru olmaz, legal olmaz, yasal olmaz. Bu manada paralel örgütlenme yanlış yaptı. 17 ve 25 Aralık süreçleri ciddi bir kırılmadır ve bu süreçle birlikte, biz de bu yapılanmayla aramıza mesafe koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu yapılanmayla ilgili mücadelesini destekliyoruz” dedi.

“Sorunlar barışçı yollardan çözülmelidir”

Bir soru üzerine Çözüm Sürecine ilişkin görüşlerini açıklayan Rektör Acar, ASÜ`nün bu süreci baştan bu yana desteklediğini belirterek  bu desteği Senato Kararı ile deklare eden ilk ve tek üniversitenin Aksaray Üniversitesi olduğunu ifade etti.

“Amacım ASÜ için yapılan hizmetleri daha ileriye taşımak”

Nisan ayının ortalarında yapılacak olan Rektörlük seçimlerine aday olduğunu ve ASÜ`yü bugün bulunduğu noktadan daha ileriye taşımak istediğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Acar, 2011-2015 döneminde ASÜ`de, çok iyi gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, yaşanan gelişmeleri özetle şu şekilde anlattı:

“Tüm Aksaraylıların gururla ve övünerek anlatabileceği gelişmeler yaşandı. Türkiye`deki 184 üniversite arasında adından sitayişle bahsedilen bir üniversiteyiz. ASÜ Türkiye`nin en özgür üniversitedir. Bu manada inanç, düşüce, vicdan, araştırma hürriyetinin en üst düzeyde yaşandığı; meşrep, mezhep farklılıklarının gözetilmediği bir üniversiteyiz. Burada insanlar yaptıkları işlere göre değerlendirilirler. ASÜ Türkiye`nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden birisidir. Öğrenci sayımız 4 yıl içinde 8 binden 18 bine yükseldi. 2011 yılındaki kampüsümüzü altyapı bakımından neredeyse ikiye katlamış durumdayız. BESYO Binası, Merkezi Konferans Salonu, Merkezi Derslik Binası, Sosyal Yaşam Merkezi, Kampüs Camisi, Yüzme Havuzu ve altyapı çalışmalarının büyük bir kısmı bu dönemde devreye girmiştir. Hali hazırda Mühendislik ve Eğitim Fakültelerinin ikinci etap binaları, İslami İlimler Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Rektörlük Binası ve Tribün inşaatı devam etmektedir. Bunlar da birkaç yıl içinde bitecek.”

“İslamofobi konusunda Kanada`da seri konferanslar verildi”

Kısa süre içinde çok sayıda yurtdışı gezisi yaptığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, yapılan gezilerin turistik maksatlı olmadığını, tüm Müslüman dünyayı bekleyen tehlikelere dikkat çekmek ve ASÜ`nün saygınlığını arttıracak işbirliği protokolleri imzalamak için çalıştıklarını belirtti.

Kanada`da İslamofobi ile alakalı düzenlenen seri konferanslara katıldığını ve hem orada yaşayan Müslümanlarla, hem de gayrimüslimlerle görüşme şansı yakaladığını belirten Acar, “Dünya`nın en sıcak gündem maddelerinden birisi olan İslamofobi`yi geniş bir kitleye anlattık ve İslam`ın bir esenlik, barış dini olduğunu; kavga, savaş dini olmadığını ifade ettik. Yine kısa zaman önce Sudan`da düzenlenen bir eğitim fuarına katıldık. Türkiye-Afrika üniversitelerinin işbirliğini geliştirmek için düzenlenen bu etkinlikte ASÜ, toplam 17 üniversiteyle öğrenci-akademisyen değişimi protokolleri ve ikili anlaşmalar imzaladık” dedi.

“İslam  da Avrupa tarihinin bir parçasıdır”

İçerisinde toplam 7 üniversitenin olduğu ve Türkiye`den tek temsilcinin ASÜ olduğu bir AB Projesinden söz eden ve bunun için Belçika ve Brüksel`e gittiğini kaydeden Rektör Acar, “İslam da Avrupa Tarihinin Bir Parçasıdır” konulu projenin amaçlarını anlattı.

Proje içinde Türkiye ile birlikte Belçika, Almanya, Fransa, İtalya, Bulgaristan ve Bosna Hersek`in bulunduğunu belirten Acar, “Toplantının amacı Avrupalılara ve orada yaşayan Müslümanlara bazı mesajlar vermek. Gayrimüslim kamuoyuna ‘İslam`la Avrupa tarihinin sadece savaşlardan ve çatışmalardan ibaret olduğunu zannetmeyin, İslam`ı bir düşman gibi görmeyin. İslam Avrupa Medeniyetine kültürel, bilimsel ve entellektüel anlamda çok değerler katmıştır` mesajı veriyoruz. Avrupa`da yaşayan Türklere ve Müslüman kamuoyuna ise ‘Buralarda kendinizi sığıntı birer unsur gibi görmeyin, tehditlere aldırmayın, burası sizin evinizdir` mesajını veriyoruz” dedi.

Pakistan`da İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri Üniversiteler İşbirliği Platformu`nun toplantısına da katıldıklarını beliren Acar, “57 ülke bu teşkilata üye. Buradaki üniversitelerin birbirleriyle alışveriş yapabilmesi, ortak çalışabilmesi, proje üretebilmesi ve öğrenci-öğretim üyesi değişimini sağlayabilecek fikirler etrafında görüşmeler yapıldı. 3 Üniversiteyle de işbirliği protokolü imzaladık” diye konuştu. 

“Tıp Fakültesi nüfus şartına takıldığı için olmadı”

Tıp Fakültesi konusunda sorulan bir soruya da yanıt veren Rektör Acar, bu hususta bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu belirterek, “2010 yılına kadar küçük büyük ayrımı yapılmadan, hangi üniversite Tıp Fakültesi istemişse izin verilmiş. 2010`da bir kriter konuldu ve nüfusu 750 binin altında olan yerler için Tıp Fakültesine izin verilmeyeceği belirtildi. Bugün şehrimizde Tıp Fakültesi olmamasının sebebi budur. Yoksa bu durum zannedildiği gibi Rektörlük ya da Aksaray Üniversitesi`nin kararına bağlı değil. Kaldı ki daha önceki dönemde bu konuyla ilgili bir girişimde de bulunulmuş ve bahsi geçen kriter nedeniyle Tıp Fakültesi kurulamamış. Ben göreve geldiğimde 750 bin nüfus kriteri konulmuştu.” diye konuştu.

Rektör Acar`ın açıklamalarının ardından, toplantının son bölümünde gazeteciler, ASÜ`ye ilişkin görüşlerini dile getirerek, sorular sordu ve önerilerini paylaştılar. (Ömer Yıldırım-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir