• DOLAR 34.505
  • EURO 36.543
  • ALTIN 2914.717
  • ...
Avusturya`da `İslam Yasa Tasarısı` Protesto Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VİYANA- Avusturya'da koalisyon hükümetinin çıkarmak istediği "İslam Yasa Tasarısı" protesto edildi.

Müslüman Sivil Toplum Platformu üyelerinden oluşan yaklaşık 200 kişi, Avusturya Parlamentosu önünde toplandı. Üzerinde "İslam Yasa Tasarısı düşmanca", "Kabul etmiyoruz", "Dinime dokunma" ve "Özel Yasaya hayır, kalsın" yazan pankartlar açan eylemciler, tasarıyı kabul etmediklerini ve bunun geri çekilmesini istedi.

Platform adına yapılan açıklamada, tasarının "Müslümanların haklarını ve sorumluluklarını tanımlamaktan çok bir güvenlik ve entegrasyon yasası" olduğu vurgulandı. Müslümanların diğer dini cemaatlere ve kuruluşlara verilen haklardan mahrum bırakıldığı belirtilen açıklamada, "Bu şartlar altında yasayı iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" ifadelerine yer verildi.

Eyleme katılanlardan Sinan Ertuğrul, tasarının eski yasadan "çok daha kötü, ırkçı ve adaletsiz bir yasa olduğu" değerlendirmesinde bulunurken, Gülmihri Aytaç ise tasarının Müslümanların isteği dışında yapılan pazarlıklarla ortaya çıktığını belirterek, "Şeffaf bir süreç değildi" dedi.

Mihrican Topal da tasarının neden bu kadar acele bir şekilde Meclis'ten geçirilmek istendiğini bir türlü anlayamadığını kaydederek, "Vaktimiz var. 102 yıldır bekledik bir 5 yıl daha bekleriz. Önemli olan bu yasanın soru işareti olmadan kabul edilmesidir" ifadelerini kullandı.

Tasarının anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan eylemciler, yasayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

-Tasarıda eleştirilen maddeler

Avusturya İslam Cemaati, tasarıda başından bu yana yapılan değişiklikleri "olumlu" bulduklarını ancak "İslam cemaati için ayrı bir yasa talebi, diğer dini cemaatlere verilen hakların aynısının verilmesi ve dış finansman yasağının kaldırılması" konularında endişelerinin sürdüğünü açıklamıştı.

Genel olarak tasarıya yönelik eleştiriler arasında "Bakanlar Kurulu'nun bir dini cemaatin tanınmasına ve iptal edilmesine yetkili olması, yurt dışından gelen imamların yasa yürürlüğe girdikten 1 yıl sonra ülkeden ayrılması, sadece üniversitede kurulacak teoloji bölümünden mezun olanların imamlık yapabilmesi, dernek bünyesindeki camilerin tüzel kişiliğe geçmemeleri halinde kapatılması, dini cemaatlerin düzenleyeceği etkinliklerin güvenlik gerekçesiyle iptal edilebilmesi" gibi maddeler bulunuyor.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir