• DOLAR 34.273
  • EURO 37.474
  • ALTIN 2900.604
  • ...
Bursa`da yaşanan lodosta 5 kişi öldü, 100 kişi yaralandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, geçtiğimiz günlerde yağan yoğun kar ve yaşanan şiddetli lodosun oluşturduğu tahribatı değerlendirdi.

Kaçak yollarla inşa edilen, ruhsatsız hiçbir yapıya müsamaha gösterilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Akyıldız, “Yapı kullanma izni almış binalarda da sonradan izinsiz olarak değişiklik yapılması engellenmeli ya da sıkı bir denetime tabi tutulmalı” dedi.

Akyıldız, “2015 yılının girmesiyle önce kar sonra lodos Bursa`mızda etkili oldu. Yeni yıla kar yağışı ile girildi. Yağan yoğun kar yağışı nedeniyle özellikle pazar yeri, sebze hali ve fabrika gibi büyük yüzey alanına sahip yapıların çatılarında göçmeler meydana geldi. İnegöl`de merkez pazar yerinin çatısının çökmesi, Keles`te halı saha ve akaryakıt istasyonunun çökmesi, Yenişehir`de 300 kişilik düğün salonunun ve akaryakıt istasyonunun çatısının çökmesi, İnegöl, Orhaneli ve Büyükorhan`da ahırların çökmesi birkaç örnek olarak verilebilir. Bu hasarlar sonucunda çok şükür can kaybı olmadı. Ancak vatandaşlarımız yaralanmış, onlarca hayvan telef olmuş, çok sayıda araç hasar görmüş ve maddi zararlar meydana geldi.” dedi.

“Çöken çatılar gündemde fazla yer almadı”

Kar sonucu çöken çatıların gündemde fazla yer almadığı söyleyen Basri Akyıldız, “Lodos, ülke gündemine yeniden çöken, uçan çatıları, savrulan tabelaları, cephe kaplamalarını, kırılan camları, devrilen TIR`ları getirdi. Ortalama hızı saate 110 kilometreyi, en yüksek hızı saate 130 kilometreyi bulan lodos şehri afete maruz kalmış yapı görünümüne soktu ve hayatı durma noktasına getirdi. En önemlisi 5 vatandaşımız lodosun yol açtığı olaylar sonucunda maalesef hayatını kaybetti ve 100`den fazla vatandaşımız yaralandı, 20`den fazla vatandaşımız zehirlendi, yüzlerce araç hasar gördü. Binden fazla maddi zarara yol açan olay gerçekleşti. Enerji nakil hatlarındaki arızalar bazı bölgelerin saatlerce hatta günlerce elektriksiz kalmasına neden oldu. İlimiz için son derece önemli olan sanayi yapılarımız zarar gördü. Şehrin ulaşımında önemli bir yeri olan BURSARAY çalışamaz duruma geldi. Kısacası lodos çatılarımızı, işyerlerimizi, cephelerimizi, enerji hatlarımızı, trafiğimizi, kıyılarımızı yani şehir yaşamımızı felç etti.” diye konuştu.

Yaşanan olumsuz görüntülerden ders çıkarılması gerektiğini belirten Akyıldız, “Kar ve lodos, bizleri bir kez daha uyarmıştır. Bu bakımdan önce mühendisler olarak bizler, yerel yönetimler ve yapı sahipleri yaşananlardan ders çıkarmalı, bir daha böylesi üzücü olaylar yaşamamak için önlemlerimizi derhal almalıyız.” dedi.

“Önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz”

Yerel yönetimlerin de proje ihalelerinde İMO denetimlerini şart koşmalarını beklediklerinin altını çizen Akyıldız şunları söyledi: “Yerel yönetimlerin, yapıları denetlerken ve ruhsat verirken önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz. Gereken önlemler konusunda uyarılar yapmaya ve katkı koymaya devam edeceğiz. Konulara sadece teknik açıdan bakmayı ilke edinmiş tarafsız bir kurum olarak Bursa`da yapılması planlanan inşaatların her açıdan doğru yapılması ve mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi konularında göreve hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz.”

Kalkan duvarlara dikkat

Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ise, kalkan duvar uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Doğangün, kalkan duvarların sadece depremlerde değil, şiddetli rüzgârlarda da büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Kalkan duvarlar devrilmesi sonucu ölümlerin de yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Doğangün, “Kalkan duvarlardan ötürü ölenlerin olduğunu bile gördük. Rüzgâr girdiği yerden mutlaka bir çıkış yolu bulmak durumundadır. Ya çatıyı uçuracak ya da kalkan duvarları yıkacak. Bu tür duvarlara dikkat etmek ve yönetmeliğe uygun duvarları yapmak gerekiyor.” dedi.  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir