• DOLAR 34.231
  • EURO 37.342
  • ALTIN 2936.87
  • ...
Bütün Kötülüklerin Anası Devlettir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin`de üç ay önce kurulan Yeşilay Şubesini açmak üzere tarihi kente gelen Yeşilay Derneği Genel Başkanı Muharrem Balcı, Mardin Artuklu üniversitesinde bir konferans verdi.

Konferans saat 16.00`da başladı. Konferansta konuşan Yeşilay Genel Başkanı Balcı, devletin şans oyunlarını teşvik etmenin yanında 18 yaşından küçüklere uyuşturucu, alkol ve sigara satışlarının önüne geçemediği için de devlet mekanizmasının eleştirerek "Bütün kötülüklerin anası alkol değil devlettir."dedi.

Türkiye`de 11 dalda şans oyunları adı altında devlet eli ile kumar oynatıldığını dikkat çeken Balcı, "Anayasamızın 58 maddesinde "Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır." açıklaması var. Ama devletimiz ne yazık ki kendi eli gençlerimizi bu bataklığın içine çekiyor. İsmi okullara verilen alkollü içki üreten firmaların sponsorluk anlaşmalarının hukuken geçersiz ve feshedilmeleri gerektiğini defaten başta Başbakan Erdoğan olmak üzere bütün bürokratlara bildirdik.

Alkol reklamları görsel basında yasak, yazılı basında serbest. Böyle bir şey olabilir mi? Bu gazeteler evlerimize girmiyor mu? Sözde 18 yaşından küçüklere sigara ve alkol satılmaz, şans oyunları oynatılmaz. Ama bunların hepsi kâğıt üzerinde kalıyor. Sigara, şans oyunları ve alkol her isteyen istediği gibi ulaşma imkânı buluyor. Sırt çantalı ilköğretim okulu öğrencileri bu büfelerin önünde adeta sıraya giriyorlar ama hiç kimse önlem almıyor. Yapılan denetimlerde formaliteden ibaret. Sigaraya başlama yaşı 10`a düşmüş. Bütün bu suçlardan sadece uyuşturucunun cezai müeyyidesi var, ne alkolün ne de sigaranın cezası yok.

Türkiye`de kurban bayramında trafik kazasında 180 kişi öldü herkesin gündemine geldi ama sigaranın zararlarından dolayı haftalık olarak 328 kişi sigaradan ölüyor. Kimsenin umurunda değil. Bunun ne terörle ne de trafik kazası ile bir izahı yok. Bugün kumar olan şans oyunlarının çekilişini TRT yapıyor. TRT teşvik ediyor. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Devlet kendi eli ile adeta kumar oynatıyor. Eskiden her kötülüğün anası alkoldür derdik. Aslında bunu şu şekilde değiştirmemiz lazım. Bütün kötülüklerin anası devlettir. Çünkü devlet istese bütün sorunların önüne geçebilir."dedi.

kotuluklerin-anasi-devlettir-muharrem-balci_1319963041.jpg (600×443)

OKUL İSİMLERİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
Türkiye`de 45 okulun adı Milli Piyango, 20 spor okulunun çatısında Efes Pilsen reklamı olduğunu dikkat çeken Balcı, "Yıllardır bir kısım okullarımızda gözümüzün içine baka baka bira reklâmlarının yapılmasına sebep olanların artık mahkemelik olması gerekir. Yıllardır okullarımızın tabela ve duvarlarını süsleyen bu kötü örnekleri Yeşilay ülkenin gündemine taşıyarak, ilgililerin dikkatini çekmiştir. İsmi Milli Piyango olan okullar var.

Biz onların birçoğuna dava açtık. Davalar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Belki bu okulların isimlerinin değişmesini sağlarız. Efes Pilsen isminde ilköğretim okulu var. Daha çocukluk yıllarından bilinçaltına Efes Pilsen`i yazdırıyoruz. Sporla, eğitim alanlarıyla alkolün, kumarın bir arada olmaması gerekiyor."diye konuştu.

Program Mardin şube başkanı lütfü Günlüoğlu tarafından Yeşilay Genel Başkanına verilen plaketle sona erdi.
İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir