• DOLAR 32.447
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2443.317
  • ...
Şahin, Telekulak Tasarısı Değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli toplantılara katılmak üzere iki gündür Brüksel`de bulunan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, temaslarının ardından Ankara`ya hareket etmeden önce Türk basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

BelçikaDiyanetVakfı ziyareti sırasında bir soru üzerine "Bir vatandaşın yargı kararı olmaksızın telefonları dinlenmiş ve bu telefon bilgileri basında haber konusu olmuşsa, `bu basın organları ceza görmemelidir` şeklindeki bir anlayış bana göre son derece yanlıştır.`` dedi.

Bu hafta içinde TBMM Genel Kurulu`nda ele alınması beklenen yasa tasarısından biri Türk Ceza Kanunu`nda yapılmak istenen değişiklikleri konu alıyor. Bugün bazımedyaorganlarında çıkan "Bir kez kamuoyuna yansımış olması koşuluyla, her türlü yasadışı dinleme ve görüntü kaydının yayımlanması serbest hale geliyor. Yani, vatandaşların haberleşme özgürlüğü ve özel hayatlarının mahremiyeti üzerinde hukuk sistemi tarafından getirilmiş olan bütün koruma duvarı kaldırılıyor.`` şeklindeki eleştirilere katılmadığını ifade eden TBMM Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, şunları söyledi: ``Bu yasa tasarısı mıdır teklifi midir şu an tam olarak hatırlamıyorum.

Bu şuradan çıktı: Türkiye`de devam etmekte olan bazı davalarla ilgili henüz kamu davası açılmadan, gizli olması bir takım bilgi ve belgeler basın yayın organlarında yayınlanıyordu. Bunun üzerine de gizlilik kuralı ihlal edildiği için birtakım basın mensupları hakkında çokça dava açılıyordu. Binleri aşan basın mensupları hakkında özellikleİstanbulmahkemelerinde görülmekte olan davalar var. Bu ciddi bir rahatsızlık meydana getirmişti. Hatta birkaç basın mensubu gizlilik kuralını ihlal ettikleri için hüküm de giydiler. Teklif ya da tasarı bu sorunu çözmek için bir adımdır diye biliyorum. Yani basın mensuplarının görülmekte olan bir dava ile ilgili gizlilik kalkmadan o davanın içeriyle ilgili bir takım haberler yapması halinde onların cezai sorumluluktan kurtarılması anlamını taşıyan bir adımdır diye biliyorum.``

TBMM Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin kanunsuz dinlemelere karşı sert çıkarak, "Bir vatandaşın yargı kararı olmaksızın telefonları dinlenmiş ve bu telefon bilgileri basında haber konusu olmuşsa bu basın organları ceza görmemelidir şeklindeki bir anlayış bana göre son derece yanlıştır. Yanlış olan yargı kararı olmaksızın birilerin telefonun dinlenmesidir. Özel hayata müdahale edilmesi baştan yanlış. Bunun cezasını artırmak lazım.`` dedi.


"BRÜKSEL`DEKİ BAB TOPLANTISINDAN UZLAŞMA ÇIKMAMASI ÜZÜCÜ"

Mehmet Ali Şahin, Belçika`nın ev sahipliğinde iki gün süren AB Parlamento Başkanları Konferansı`nın başarısızlıkla neticelenmesini değerlendirdi.

Şahin, Brüksel Federal Parlamento salonunda gerçekleştirilen konferansta 1948 yılından beri faaliyette bulunan BAB Asamblesi`nin Haziran ayında feshedilecek olması ve bunun yerine düşünülen Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi`nin (AGSA) şekillenmesi hususunda bir uzlaşmaya varılmadığını kaydetti. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, şunları söyledi: "Türkiye AB`ye müzakere eden bir ülke. Fakat biz BAB içerisinde, 12 asil ve 12 yedek üyeyle temsil ediliyorduk. İlk hazırlanan taslakta bize gözlemci sıfatı tanınarak bir üyeyle temsil edileceğimiz ifade edilmişti. Müzakereler sonucunda bunu dörde kadar çıkartabildik. Ancak sorun şuradan çıktı.

Avrupa Parlamentosu bu konferansta kaç üyeyle temsil edilecek? Birçok ülke parlamento başkanı her ülke için öngörülen 6 üye verilmesini isterken, Belçika Parlamento Başkanları 27 üye teklif etti. Bu konuda bir mutabakat sağlanamadı. Bizim dört üyeyle ilgili herhangi bir geri adım atılmış değil. Konu Polonya`nın dönem başkanlığına bırakıldı. Gelecek yıl Parlamento Başkanları yeniden bir araya gelerek bir çözüm bulacaklar fakat şuan bir boşluk meydana geldi. Haziran itibariyle BAB Parlementerler Asamblesi fiilen ortadan kalkacağına göre güvenlikle ilgili denetimi parlamentolar adına yapacak bir organ şuanda yok. Nisan 2012`ye kadar bir boşluk meydana geldi.``

Aslında bir mutabakatın sağlanabileceğini ifade eden Şahin ``Üye sayısı altı olmuş 27 olmuş, bu rakamlara takılmamak gerekirdi. Madem bu kadar ülkenin meclis başkanları bir araya gelmiş, burada bir sonuç çıksaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Kimi gereksiz tartışmaları yerimden izlediğimi üzülerek söyleyebilirim.`` sözlerine yer verdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir