• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Dünyanın en büyük antepfıstığı üreticisi Amerika’da, fıstığın gelişimini ve işlenmesini yerinde inceleyerek rapor hazırlayacak. Amerika’da antepfıstığı üretimi ve işlenmesi konusunda yapılacak incelemelerin sonucu, bir rapor halinde tüm sektör temsilcilerine sunulacak.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB tarafından organize edilen ABD fıstık araştırma gezisinin, 20-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ifade etti.

Tiryakioğlu, ABD’de yapılacak olan teknik geziye,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra, bazı illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcileri ve teknik elemanlarının katılacağını, Amerika’da fıstık üretiminin yapıldığı çeşitli bölgelerde yerinde incelemer ve araştırmalar yapılacağını, heyetin yaklaşık 1 hafta sürecek teknik gezi süresince hazırlayacağı kapsamlı raporu sektör temsilcilerinin bilgisine sunacağını ifade etti.

Tiryakioğlu, “Heyetimiz, dünya pazarında etkin bir role sahip olan bu ülkede, antepfıstığı fidan üretimi, yetiştiriciliği, zirai mücadele, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda incelemeler yapacak. Ayrıca heyetimiz, ABD de fıstığın yanı sıra zeytin üretimi ve zeytin işletmeciliği konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirecek.”dedi.

Amerika’nın son yıllarda antepfıstığı üretiminde ciddi bir atılım yaptığını ve benimsediği profesyonel tarım anlayışıyla kısa bir süre içerisinde dünya sıralamasında üçüncülükten birinciliğe çıktığını hatırlatan Tiryakioğlu, “2006 yılında antepfıstığı yetiştiriciliğinde ülkemiz İran’ın arkasından ikinci sırada yer almaktaydı. Fakat Amerika yeni yetişen aşılı fidanlarının ürün vermeye başlamasıyla birlikte 2007 yılı içerisinde dünyanın en büyük fıstık üretici ülkesi konumuna geldi. Şehrimizin adıyla özdeşleşen kültürel ürünümüz antepfıstığının üretiminin ve rekoltesinin arttırılması için son yıllarda çok sayıda fidan toprakla buluşturuldu. Yeni yetişen ağaçlarımız ve değişen tarım anlayışımızla bu sektörde dünya pazarlarındaki hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. Bunun için üretimde rakibimiz olan ülkelerin tarım sahalarını yerinde inceleyerek, antepfıstığı tarım politikalarını bir zat o ülkelerin üreticilerinden dinlemek istiyoruz.” şeklinde konuştu

Antepfıstığında verimin artması için sulamanın büyük önem arz ettiğine dikkat çeken GTB Başkanı Tiryakioğlu, “İran ve ABD gibi ülkelerde antepfıstığı üretimi daha çok ovalarda ve sulu tarım arazilerinde yapılmakta. Bu sayede üreticiler dekar başına daha yüksek verim ve gelir elde ediyorlar. Türkiye’de ise antepfıstığı üretiminde çeşitli nedenlerden dolayı genellikle kıraç alanlar tercih edilmiş. Sulama işleminin pek yapılamamasından dolayı yıllık verim olumsuz bir şekilde etkilemekte. Yapılan araştırmalara göre yağışla birlikte verim çağındaki antepfıstığının yıllık su ihtiyacı 803 mm’dir. Son yıllarda şehrimize düşen yağmur miktarının ise 180-250 mm arasında olduğu düşünüldüğünde bir fıstık ağacının ihtiyaç duyduğu su farkının ne olduğu açıkça ortaya çıkmakta. Tüm bunları göz önüne aldığımızda sadece sulamadan dolayı verimin ne kadar düştüğünü net bir şekilde görmekteyiz. Bu nedenle sulama yöntemi yüksek rekolte için hayati önem taşıyor. Fakat tüm bu eksikliklerimize rağmen asırlardır bölge insanımıza önemli bir geçim kaynağı ve ekmek kapısı olan antepfıstığı, yoğun aroması ve eşsiz lezzetiyle yeryüzündeki en güzel meyvesini de bölgemiz insanına sunmaktadır.”dedi.

Gaziantep’te son yıllarda yeni dikilen aşılı ve aşısız meyve vermeyen antepfıstığı fidan sayısının ise 4 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Tiryakioğlu, “Birkaç yıl içerisinde şehrimizde ürün veren ağaç sayısı 20 milyonu bulacak ve buda bizlere önemli bir rekolte artışını beraberinde getirecek. Bu sayede daha önce sadece iç pazarda kendimize yeten fıstığımızı ilerleyen yıllarda ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusunda dış pazarlara da gönderme şansı yakalayacağız. Bu nedenle antepfıstığının işlenmesi ve üretiminin arttırılmasına yönelik farklı ülkelerde sürdürülen çalışmaları da yakından takip ediyoruz.”ifadelerini kullandı.  (İLKHA)