Halk et fiyatlarından şikâyetçi
Kırmızı ete yapılan son zamma tepki gösteren kasaplar ve vatandaşlar, bunu hayvanların batıya ihraç edilmesi, devletin üreticiye destek vermemesi ve doğurgan hayvanların kesilmesi nedenine bağlayarak yetkililerden bu duruma çözüm bulmalarını istediler.
Kırmızı ete yapılan zamma kasaplar ve vatandaşlar tepki göstererek, yetkililerin buna bir an önce çözüm bulmasını istiyor. Kırmızı et fiyatlarındaki artışa tepki gösteren kasaplar, kırmızı ete son olarak yaklaşık 5 TL zam yapıldığına dikkat çektiler.
“Bölge halkı günde 20 TL`ye çalışıyor ve etin kilosu 22 TL”
Kasaplık yapanYakup Velioğlu, yapılan zamla ilgili olarak, “Doğu ve Güneydoğu`daki hayvanların batıya ihraç edilmesi, İstanbul`da büyük şirketlerin bölgeden hayvan alıp götürmeleri, danaların azalması, üreticiye destek vermemesi ve doğurgan hayvanların kesilmesi nedenlerden dolayı et fiyatlarında artış olmuş. Bölge halkı günde 20 TL`ye çalışıyor ve etin kilosu 22 TL olduğundan haliyle halk et yiyemiyor.” Dedi.
“Eskiden 150 kilo et satarken şimdi 50-60 kilo satabiliyoruz”
Yetkililerden kırmızı etin fiyatının düşürülmesi için bir çözüm bulmalarını isteyen Velioğlu, daha sonra, “Canlı hayvanda dana kilosu 7,5 TL`den 12 TL`ye ve kuzu ise 7TL`den 9,5 TL`ye yükselmiş. Kuzu etinin kilosu 17 TL`den 22 TL`ye, kemiksiz dana etinin kilosu ise 23 TL`den 28 TL olması kasapların işini çok etkilemiş durumdadır. Eskiden 150 kilo et satarken şuan 50-60 kilo satabiliyoruz. Bu durum bizim işleri çok düşürdü ve onun için etin düşmesini istiyoruz. Yetkililerin bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. Dışarıya hayvanların verilmemesi ve bölgeye hayvan getirilmesi bu sorunu çözülebilir.” İfadelerine yer verdi.
“Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar giderleri karşılayamıyor”
Sekiz senedir kasap olan M. Şah Gelir ise,“Kırmızı etinin yükselmesinin nedenlerinden hayvancılıkla uğraşanların masraflarının çıkarmamasından kaynaklanıyor. Arpa ve samanın fiyatlarının yükselmesi ve çobanların bulunamaması gibi durumlardan dolayı hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar bu giderleri karşılayamıyor. Eskiden çocuklar, gençler köylerde çobanlık yaparlardı ama onlarda okullarda ve üniversitelerde kimse çobanlık yapmıyor artık.” şeklinde belirtti.
“Son üç ayda kilo başına yaklaşık 5 TL zam gelmiş”
Devletin destek verdiğini ama yetersiz olduğunu belirten Gelir, şunları söyledi: “Devlet hayvanları dışardan ithal etmesi gerekir. Son üç ayda kilo başına yaklaşık 5 TL zam gelmiş. Biz hayvan bulamıyoruz. Satıcıyla anlaştığımız halde hayvan alamıyoruz. Hayvan sahipleri giderlerini karşılasınlar diye daha fazla paraya satıyor.”
“Piyasa böyle durdurulsa da iyidir”
Batman`da bir kooperatiflerinin olmadığını söyleyen Gelir,“Hayvan alım satımda kim ne kadara alıp- satsa serbest piyasadır. Bu zammın kaldırılacağını tahmin etmiyorum. Piyasa böyle durdurulsa da iyidir. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bunun önüne geçmesi gerekiyor. Köylerden hayvan alımı için gidiyoruz, onlar bizden hayvan istiyor. Hayvan bulamıyoruz. Çok sıkıntılar var. Hayvan sıkıntısı bölgeye ithal olması giderilebilir.” dedi.
Bu fakir fukara hiç et yiyemiyor
Kırmızı et fiyatının yüksek olmasına tepki gösteren Sait Güldem isimli vatandaş, “Et fiyatlarının yükselmesinden şikâyetçiyiz. Bizler doğru dürüst et yiyemiyoruz. Hele hele fakir fukara hiç yiyemiyor. Üç ay önce etin kilosu 15-16 TL iken şimdi ise birden bire 22 TL oldu. 22 TL`ye kimse et alamıyor. Daha önce 4-5 kilo et alırken şimdi 1 kilo alıyoruz. Yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Fiyatlar yükselince halk hijyenik olmayan yerlere yöneliyorlar
Fiyatların durmadan değişken olmasını kasapların fazla denetlenmemesi ve kaçak kesimlerin fazla olmasından kaynaklandığını söyleyen Esad Afşar isimli vatandaş ise, şunları söyledi: “Piyasada fiyatların yüksekliği dar gelirli aileleri çok etkiliyor. Fiyatların çok olmasından durumu iyi olanlarda etkileniyor. Daha önce et için ayırdıkları bütçeyle aldıkları etin nerdeyse yarısını alabiliyorlar. Bu durum dar gelirli aileleri kaçak yapılan kesime ve hijyenik olmayan yerlere yöneliyor. Bunun için yetkililerin denetimlerini artırması gerekiyor.” İfadelerini kaydetti. (M. Sait Çelik – İLKHA)