• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
40 bin nüfuslu ilçede ambulans sıkıntısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hilvan`da yaşayan 42 yaşındaki Turan Küçükyavuz, aniden kusmaya başlayınca yakınları tarafından Hilvan Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanede Menenjit teşhisi konan Küçükyavuz`a doktorlar, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi`ne nakledilmesi gerektiğini söyledi. Ancak, Hilvan ilçesinde bulunan tek ambulansın o sırada beyin kanaması geçiren bir hastayı Şanlıurfa`ya götürdüğünden dolayı Özyavuz`un nakli yapılamadı.

Hastane doktorlarının 112 Acil servisini ısrarla arayıp başka bir ambulans istemesine rağmen 112 acil görevlileri başka bir ambulans gönderemeyeceklerini, ilçe hastanesine ait ambulansı beklemeleri gerektiğini söylediği iddia edildi. Yaklaşık, 40 bin nüfusu sahip bir ilçenin sadece bir ambulansın görev yapmasına ve 112 Acil Sevisindeki görevlilerin kendilerine başka bir ambulans göndermesine tepki gösteren hasta yakınları, beyin kanaması geçiren hastalarının ihmal yüzünden yoğun bakımda hayati tehlikesini atlatamadığını dile getirdiler.

“İlçedeki tek ambulans boş değildi ama başka ambulans ise gönderilmedi”

Konu hakkında açıklama yapan hasta yakınları sadece bu mağduriyeti değil, şimdiye kadar Hilvan ilçesinde yaşanan birçok sağlık sorununa ve ihmalkârlıklara dikkat çektiler. Hastanın amcası oğlu Salih Küçükyavuz, “Ben kardeşlerim ve amcaoğulları beraber ayaküstü konuşuyorduk. Amcaoğlum Turan bir anda kusmaya başladı ve ardından yere yığıldı. Ben kardeşlerim ve diğer amca çocukları, acele ile Turan`ı alıp hastaneye götürdük. Doktor hızlı bir şekilde muayene etikten sonra Menenjit olduğunu ve Şanlıurfa`ya nakledilmesi gerektiğini söyledi. Hastane ambulansını arayarak buraya çağırdı. Fakat ambulansta kalp krizi geçiren başka bir hastanın olduğunu ve Urfa`ya doğru yola çıktıklarını söylediler. Bunun üzerine doktor 112 Acil hattına durumu bildirerek başka bir ambulans gönderilmesini talep etti. Acil hattı, bundan başka bir ambulansın gönderilmeyeceğini bildirdi.” şeklinde konuştu.

“Vali hastaneye gelmesi için kaymakama telefon açtı ama kaymakam hastaneye polisi gönderdi”

Yaşanan ihmale tepki gösterdikleri için polisin hastaneye gönderilmesine bir anlam veremediklerini belirten Salih Küçükyavuz,  “Biz de bunun üzerine hastamızı verin kendi aracımızla götürelim dedik. Fakat doktor karşı çıkarak durumunun daha kötü olacağını ve beklememiz gerektiğini söyledi. Aradan bir-iki saat geçmesine rağmen herhangi bir ambulans gelmeyince kaymakam ve valiye haber verdik. Vali bey olay yerine gitmesi için Kaymakama telefon etti.  Bize bir ambulans gönderilmesi gerekirken, biz sanki kavga ediyormuşuz veya herhangi bir sorun çıkarıyormuşuz gibi Kaymakam kendi gelmeyerek polisleri gönderdi.” dedi.

“Hastamın başına bir şey gelirse bundan devlet sorumludur”

“Şimdiye kadar beyin kanaması geçiren üç hastam ambulans eksikliğinden hayatını kaybetti.” Diyen Küçükyavuz,  “Yirmi beş sene önce köyümüzde bir ambulans vardı. Şimdi nüfusu bazı illeri bile geçen koskoca Hilvan İlçemizde sadece bir ambulans var ve bu oldukça yetersizdir. Beyin kanaması geçiren amcaoğlum, şu anda yoğun bakımda bir makineye bağlı ve ölüm tehlikesini atlatmış değil. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Eğer hastamın başına bir şey gelirse bundan devlet sorumludur.” şeklinde konuştu.

“Denizin ortasında bir kedi için helikopter ambulans gönderenler bizi niye görmüyorlar”

Ardından hastanın bir diğer amcaoğlu Veysi Küçükyavuz ise daha önce de yaşanmış mağduriyetleri şöyle anlattı: “Yapılan ihmalkârlıklar bununla sınırı değil. Bundan önce de aynı şekilde üç hastamız daha beyin kanaması geçirerek ambulans yokluğundan dolayı hayatını kaybetmişti. Aynı şekilde birkaç defa da yanlış teşhis konulup yanlış iğne vurularak da hayatını kaybedenler oldu Hilvan`da. Kadın doktoru yok, başka branşların doktoru yok. Bir tane dâhiliye var o da günde yüz elli kişiyi muayene ediyor.  Sadece kâğıt üzerinde muayene ediyor. Bu bir değil, iki değil. Amaç reklam olduğunda, gösteriş olduğunda, denizin ortasında mahsur kalan bir kediyi kurtarmak için koskoca bir helikopteri özel olarak gönderiyorlar. Ya da kendi vatandaşı olmayan, yabancı olan insanlara tırlar dolusu yardım gönderiyorlar. Fakat sıra kendi vatandaşına geldiğinde, kimse koltuğundan kalkmıyor bile. Tamam, onlarda insan ama bir devlet önce kendi halkının güvencesini sağlar, sonra başka milletlere yardım eder.” ifadelerinde bulundu.

Hastane yetkilileri: Ambulans sorunu için başvuru yaptık ama…

Kendilerine telefonla ulaştığımız Hilvan Devlet Hastanesi yetkilileri ise, ilçede sadece bir ambulansın bulunduğunu doğrulayarak “Hastaneye başvuran Turan Küçükyavuz`a menenjit teşhisi koyduk. Hastane ambulansımız Şanlıurfa`ya hasta götürdüğü için 112 Acil Servisi aradık. Onlar da gönderecekleri ambulansın, Şanlıurfa`ya gelen Hilvan ambulansıyla aynı sürede yetişeceği için göndermeyeceklerini söylediler. Uzun süredir ilçede sadece bir ambulansın bulunduğunu, bu eksikliği yetkililere defalarca ilettik. Yakın bir zamanda ilçemize 112 noktası kurulması düşünülüyor. O zaman hem 112 görevlisi hem de ambulansın verilmesi bekleniyor.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir