• DOLAR 34.343
  • EURO 36.498
  • ALTIN 2829.319
  • ...
Baş ağrısını çok hafife almayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Baş ağrısıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Gülseren Büyükşerbetçi, Baş ağrısı başka bir hastalıktan dolayı kaynaklanabileceği gibi başka hiçbir hastalığa bağlı olmayıp kendisi bir hastalık olarak ortaya çıkabileceğini belirterek ağrının artması durumunda doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Çevremizdekilerden en sık duyduğumuz sağlık şikâyetlerinden birisinin de baş ağrısı olduğunu belirten Büyükşerbetçi , “Baş ağrısı başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve kafa derisi ile yüze de yayılabilir. Birbirinden oldukça farklı sebepler değişik türde ağrılara yol açar. Birkaç saat süren baş ağrılarının yanı sıra birkaç hafta boyunca süren ağrılar da vardır. Tiplerine göre baş ağrıları farklı gruplara ayrılır.” diye konuştu.

Büyükşerbetçi, baş ağrısının vücuttaki herhangi bir hastalıktan dolayı da ortaya çıkabileceğini belirterek şunları söyledi: “Baş ağrısı başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bu ağrı, ‘ikincil baş ağrıları‘ diye sınıflandırılır. Öte yandan baş ağrısı başka hiçbir hastalığa bağlı olmayıp kendisi bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrıları, ‘birincil baş ağrıları‘ grubunda yer alır. Her ne kadar günlük hayatımızda ayrım yapmaksızın hepsine birden ‘baş ağrısı’ desek de baş ağrısının migren, gerilim, küme gibi farklı türleri ve farklı nedenleri vardır.”

Baş ağrısının sayılamayacak kadar çok sebebinin olduğunu belirten Büyükşerbetçi,  “Ancak şiddetli baş ağrısında hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının bir kısmında baş ağrısına görmede bozukluklar, yüzde uyuşma, konuşma zorlukları gibi belirtiler de eşlik eder. Yine birçok migren atağından önce depresif ruh hali, ani duygusal oynamalar, susamışlık hissi, sık idrara çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısına; ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikâyetler de eşlik edebilir.” dedi.

Büyükşerbetçi, “Migren atağı geçtikten sonra bile başta eğrilik hissi, uykusuzluk hali, halsizlik gibi belirtiler devam edebilir. Baş ağrısı ani ve çok şiddetli başladıysa, ateş veya kusma eşlik ediyorsa, hayatınızda ilk defa bu şekilde bir ağrı yaşıyorsanız, sinir sistemine ait herhangi başka bir bozukluk eşlik ediyorsa (kuvvet kaybı, görme kaybı ve benzeri) ya da bilinç değişikliği varsa hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz.” uyarısında bulundu.

Büyükşerbetçi baş ağrısı çeşitlerini ise şöyle sıraladı:

Primer Baş Ağrıları

En sık görülen ağrı tipi gerilim tipidir ( Baş ağrılarının % 50 sinden daha fazlası). Ancak migren de sanıldığından daha sık gözlenir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Bunun dışında küme baş ağrıları, günlük süregen baş ağrıları gibi daha nadir baş ağrısı çeşitleri de bulunmaktadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrıları hem daha kısa sürer, hem günlük hayatı pek etkilemez ve hem de tedaviye daha kolay cevap verir. Nadir durumlarda aralıklı gelen bu ağrılar süregen bir hal alarak çok rahatsız edici olabilir.

Migren

Migren ağrısı oldukça karakteristiktir. Genellikle zonklayıcı karakterde, oldukça ıstırap vericidir ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini engeller. İlaç tedavisine çok kolay cevap vermez, özel takip ve tedavisi vardır. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir