• DOLAR 34.235
  • EURO 37.548
  • ALTIN 2885.833
  • ...
Haşim Kılıç emekli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Zühtü Arslan'ın seçilmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, erken emeklilik için dilekçesini verdiğini söyledi.

Son yapılan değişiklikle seçimlerin yaş haddinden emeklilik tarihinden 2 ay önce tamamlanmasının yasa gereği olduğunu hatırlatan Kılıç, seçilen yeni başkanın rahat çalışması adına erken emeklilik kararı aldığını belirterek, "Dilekçemi verdim, bugün itibariyle emekliyim." dedi.

Kılıç, istifasının ardında herhangi bir siyasi projesi olmadığını söyledi.

AYM Başkanlığı seçiminin ertelenmesiyle ilgili de açıklamada bulunan Kılıç, "Yasa gereği seçimden bir hafta önce arkadaşlarımıza bildirmemiz gerekiyor. Erteleme kararı benim kararım değil. Adaylarım kulis çalışmaları için benden süre istedi. Buna farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Dışarıdan konuşulanları ciddiye almıyorum. Bunların üzerinde çok durmayacağım. Hiçbir zaman gizli bir ajandam olmadı." ifadelerini kullandı. 

Her iktidar döneminde linç edildiğini dile getiren Kılıç, bugün de çok büyük eleştiriler ve saldırılar karşısında kaldığını ve yılmadığını belirterek, "Eleştiri ve saldırılardan yılmadım. Temel haklara yapılmış saldırı insan onuruna yapılmış saldırıdır." dedi.

2004 yılında Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde yapılan değişikliğin hayatta en çok sevindiğim olay olduğunu belirten Kılıç, en çok üzüldüğü olayı ise şöyle anlattı: "Beni en çok üzen de son zamanlarda kamuoyunu ilgilendiren davalar nedeniyle hem şahsım hem mahkeme için eleştiriler yönetildi. Özellikle şahsıma yapılan 'Darbeci', 'Kumpascı' eleştirileri yapıldı. Hele hele 'darbeci' beni derinden üzen en önemli eleştiri olmuştur. Bu kelimeyi sarf edenlerin biraz insaf vicdan muhakemesi yapmasını istiyorum. Geçmişte yazdığım karşı oylarla, kararlarla temel hak özgürlüklerden en çok faydalananlar benim için 'darbeci' ifadesini kullandı."

Haşim Kılıç

13.03.1950 tarihinde Kırşehir İli'nin Çiçekdağı İlçesi'nde doğdu. İlk, orta ve Yozgat'da bitirdiği lise'den sonra 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne kaydoldu.

1972 yılında mezun oldu. 1974 yılında Sayıştay Başkanlığı'nda Denetçi yardımcısı olarak göreve başladı. Denetçi, Başdenetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay Üyeliğine, beş yıl süren üyelikten sonra da 1990 yılında Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 7.12.1999 günlü toplantısında, açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçildi.

7.12.2003 tarihinde yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine 22.10.2007 tarihinde ise Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi.

Anayasa Mahkemesi`nin 14.09.2011 tarihinde yapılan toplantısında, yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir