Öğretmenlerin sorunları çözüm bekliyor
Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunarak öğretmenlere yönelik ek ders esaslarındaki adaletsizliğin giderilmesini istedi.
Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi, okulların açılmasıyla beraber öğretmenlerin yaşadığı sorunların çözülmesi için Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun okudu.
Açıklamada, ek ders esaslarındaki adaletsizliğin giderilmesi, uzun süredir iyileştirme yapılmayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılması, sınav görev ücretlerinin artırılması, halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesine yönelik talepler dile getirildi.
Öğretmenlerin hukuksuzluğa maruz kaldığını dile getiren Coşkun, “Normlar hiyerarşisinde Anayasa ve kanunların altında yer alan yönetmeliklerin kanuni düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri bulunmamasına rağmen normlar hiyerarşisi içinde daha üst nitelikte norm olan Anayasa ve yasaya uygunluğu zorunlu bulunan yönetmeliğin, kanunda bulunmayan öğretmene nöbet görevini, yasal düzenlemeleri genişleterek uygulanır hale getiremeyeceği açıktır. Kısacası öğretmenlerimiz, hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde karşılığı ödenmemiş bir görevle bağlı kılınmışlardır.Diğer taraftan, bu görev için hiçbir ilave ücret ödenmemekte, yani karşılığı ödenmemiş bir emek öğretmenlerimizden beklenmektedir.” diye konuştu.
Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunduğu halde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı olmadığını belirten Coşkun, Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi yönündeki taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
“Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır.” diyen Coşkun, “10 TL’nin altında olan ek ders birim ücreti, iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır. Sınav görev ücretlerinin artırılması, halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin bu fazla çalışmalarının ücretlendirilmesi konusunda da ivedilikle düzenleme yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak - İLKHA)