• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Mantarın iki önemli türü: Kuzu Göbeği ve Sedir Mantarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuzu Göbeği Mantarı’nın tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde aroması nedeniyle beğenilerek tüketilen mantarların başında geldiğini vurgulayan uzmanlar, Avrupa’nın seçkin restoranlarında Kuzu Göbeği Mantarı’na olan talebin artması ile her sene ticari öneminin daha da yükseldiğini belirttiler.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın; Çin, Pakistan, Hindistan ve Türkiye’nin Kuzu Göbeği Mantarı yönünden zengin ülkeler olduğunun altını çizdi.

Taşkın, “Bu ülkelerden Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Türkiye’nin coğrafik konumu gereği Avrupa ülkelerine olan yakınlığı Türkiye açısından büyük bir avantaj teşkil ediyor. Ülkemizde toplayıcılardan, yaş Kuzu Göbeği Mantarı’nın kilosunun 40-80 TL arasında değişen fiyatlardan, 1 kilo kuru Kuzu Göbeği Mantarı’nın ise 200-300 TL arasında değişen fiyatlardan alındığı biliniyor. Ancak aracı firmalardan yurt dışına ne kadara satıldığı ile ilgili bilgiler açık değil.” dedi.

Sedir mantarının ise Akdeniz Bölgesi, özellikle de Toros Dağlarında yayılış gösterdiğini belirten Taşkın, bu mantarın ticari değerinin ise son derece yüksek olduğunu belirterek, iç piyasada tüketildiği gibi yurt dışına, özellikle Japonya’ya ihracatının yapıldığını ifade etti.

Taşkın açıklamalarına söyle devam etti: “Tricholoma cinsi mantarların bazı türlerini Japon halkı yoğun bir şekilde tüketmekte, hatta bu mantarın Japon halkı için dini bir değerinin olduğu da biliniyor. Sedir mantarının ekolojik istekleri; 25 yaşından büyük sedir ormanlarında, iyi drenajlı, kumlu fertil olmayan topraklarda, Ekim-Kasım aylarında, Akdeniz iklim tipinde, 1400-1700 metre yükseltilerde, sedir ağaçları ile ortak yaşam olarak tanımlanmıştır. Bu mantar ülkemizden Japonya’ya ihraç edilmekte ve 1 kilo yaş sedir mantarı 40-50 TL arasında aracı firmalara satılmakta.”

Doğada bulunan, kültürü yapılamayan ve ticari değeri olan mantarların doğal yetiştikleri ortamlarda korunması çalışmalarının birçok ülkede yaygın şekilde uygulandığını hatırlatan Taşkın, Türkiye’de bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi. Taşkın, hem Kuzu Göbeği Mantarı hem de Sedir Mantarı toplayıcılarının yanlış toplamaları sonucu, her geçen yıl mantar çıkışının azaldığına dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir