• DOLAR 35.466
  • EURO 36.284
  • ALTIN 3060.32
  • ...
"Suriyelilerin gelmesiyle Şanlıurfa'nın sağlık sorunları çoğaldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Platformu Ankara temsilcisi Abdullah Cengiz, Şanlıurfa'nın Sağlık sorunlarıyla İlgili açıklama yaptı.

Yaptığı açıklamada Şanlıurfa İlinin yıldan yıla nüfus artışı yaşadığını,  açıklayan Hastane ve Sağlık alanlarının oldukça yetersiz olduğunu ve  belirterek önlem alınması gerektiğini belirten Cengiz, “Şanlıurfa’nın gittikçe artan nüfusunun yanında mülteci olarak gelen Suriyeli ailelerin de eklenmesiyle, sağlık sorunun çoğaldığını belirten Cengiz, yükün oldukça arttığını savundu. Cengiz, “Urfa’da sağlık alanları ve personeli yetersizdir. İlimizin nüfusu 1 milyon 800 bin civarında. Yine TÜİK’in rakamlarına göre yılda 60 bine yakın bebek doğuyor. Bu da büyük bir ilçenin nüfusu demektir. Özellikle öteden beri sorun olan ilimizde sağlık tesisi, sağlık alanındaki hastanelerin yetersizliği, fiziki şartların yetersizliği, sağlık personeli, başta hekim olmak üzere sağlık personelinin yetersizliği gibi sorunlar bir türlü çözülemiyor.” İfadelerini kullandı.

Cengiz açıklamasında, “Şanlıurfa’da devam eden sağlık yatırımları halen bitirilememiştir. 400 yataklı Eyyübiye Devlet Hastanesi ve 50 ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi inşaatı devam ediyor. Devlet hastanesi inşaatında yüzde 51, ağız ve diş sağlığı merkezinde ise yüzde 87 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmış. Yürütülen alt yapı ve enerji iletim çalışmalarında birtakım sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yapılan hastane ve ağız sağlığı merkezi Şanlıurfa için çok önemli yatırımlardır. Bu iki yatırım birçok sorunu çözecek kapasitededir. Bu yatırımların hayata geçebilmesi için herkesin en üst düzeyde gayret göstermesi gerekir. Harran Üniversitesi’ne bağlı tıp fakültesi hizmete açılmadı. İnşaatı 93-94’ten beri devam eden bir tıp fakültemiz var. Hala tıp fakültesinin verdiği hizmetler ayrı ayrı binalarda. Poliklinikler ayrı bir yerde, laboratuvarlar ayrı bir yerde, servis ayrı bir yerde, acil ayrı bir yerde. Dolayısıyla vatandaş o sağlık hizmetini alamıyor.” dedi.

“Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hala yok”

Cengiz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İlimizin çocuk hastanesi ve doğum hastanesiyle ilgili sıkıntılar uzun bir süre geçmesine rağmen giderilemedi. Halk, çocuğunu yatıracak hastane, yatak bulamıyor. İl dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Yoğun bakım, yetersiz. Yoğun bakımlık hastalarımız Konya’ya kadar gönderiliyor. Yer bulamıyoruz, çocuklarımız çocuk hastanesine kabul edilmiyor. Bebek ölümleri yaşanıyor dönem ilimizde. Yerel yöneticiler ellerinden geleni yapıyorlar. Ama hastanelerin yapılması, sağlık tesislerinin arttırılması yerel yöneticileri aşan konulardır. Örneğin çocuk hastanesinde 8 veya 9’uncu baraka yapıldı. Çocuk hastanesi on tane binadan oluşuyor neredeyse.”

“Suriyeli sığınmacıların gelmesiyle sağlık sorunları çoğaldı”

Suriye’den gelen sığınmacı hastaların dil problemi yüzünden hizmet verilemediğini belirten Cengiz, “İlimizde resmi olarak 100 bin civarında Suriyeli sığınmacı var. Bunlara sağlık hizmeti verilirken büyük bir karmaşa var. Dil sorunu var bir kere. Koridorlarda Arapça bilen veya Kürtçe bilen insanlar aranıyor. Hastanelerde tedavi edilen hastaların yüzde 25’i Suriye uyruklu. Bu durumda zaten sağlık personeli yetersiz, hekim yetersiz durumda. Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre, insanların tedavi olma noktasında dili, dini, ırkı ne olursa olsun, hasta olan, kim olursa olsun tedavi hizmeti gerekiyor. Bunlar verilirken bir düzen, bir kamu hizmeti şeklinde verilebilir.” şeklinde konuştu.    (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir