• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
'Türkiye'de kanser görülme sıklığında artış var'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Halk Sağlığı Müdürü Doktor Vecheddin Acar, 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle yazı basın açıklaması yaptı.

Kanserin anormal vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile meydana gelen bir hastalık olduğunu belirten Acar, “Başka bir deyişle vücutta meydana gelen kötü tümörlere kanser denir.Kanser bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeni ile ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara neden olmaktadır. Bu yönüyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser görülme sıklığında artış olmuştur. Bundan yirmi yıl önce yurdumuzda dördüncü en büyük ölüm nedeni olan kanser, günümüzde nedeni bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükselmiştir.” dedi.

Acar,  Kanserin belirtilerini ise şöyle sıraladı:

-İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler,

-Kapanmayan yaralar

-Anormal ve beklenmedik kanama, akıntı,

-Memede veya vücudun başka bir yerinde kitle,

-Hazımsızlık ve yutma güçlüğü,

- İnatçı öksürük,

-Siğil ve benlerde değişme.

Bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişi hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğine dikkat çeken Acar, kanserden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Acar, kanserden korunma yollarını da;

"-Tüm kanserlerin yüzde 70-80’inde sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür.

-Tütün, tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak,

-Güneşte uzun süre kalmamak,

-Katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılması,

-Şişmanlığın önlenmesi (Şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır.)

Yağ alımının azaltılması,

-Meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi,

-A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi,

-Tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir." şeklinde sıraladı.

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmaması gerektiğini ifade eden Acar, “İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı (KETEM) erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezi tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle İlimiz Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde standlar kurulmuştur. Ayrıca Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından halka yönelik Kanser eğitimleri verilmekte olup, bu tür eğitimler yıl boyunca verilmeye devam edecektir.” bilgilendirmesinde bulundu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir