• DOLAR 34.47
  • EURO 36.384
  • ALTIN 2930.805
  • ...
BÜ projesi TÜBİTAK'tan geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TÜBİTAK, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) kapsamında 2014 yılı 2. Dönemi araştırma projelerinden bilimsel olarak desteklenmesine karar verilen projeler arasında Batman Üniversitesi de yer alıyor.

Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Engin Tilkat’ın yürütücülüğünde Kimya Biyoloji Araştırma Grubu’na (KBAG) önerilen “Pistacialentiscus L.’un in vitro sürgün, kallus ve hücre süspansiyon kültürlerinde antikanser aktivite gösteren kimyasal bileşenlerin üretilmesi” adlı proje, Türkiye genelinde desteklenmesine karar verilen 425 proje arasında yer aldı.  PistacialentiscusL.'un in vitro sürgün, kallus ve hücre süspansiyon kültürlerinde antikanser aktivite gösteren kimyasal bileşenlerin üretilmesi ilgili hazırlanan projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi kararlaştırıldı.

Rektör Uluçam “projenin geçmesi bilime katkıdır”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, hazırlanan projenin TÜBİTAK’tan geçmesini bilim adına önemli bir gelişmeye zemin hazırlayacağını söyleyerek, “Bu proje çalışmasından elde edilen veriler lisansüstü tezlerin üretilmesine, ulusal ve uluslararası kongre/sempozyumlara katılım sağlanmasına ve SCI kapsamındaki dergilerde nitelikli yayınların oluşturulmasına, yapılan yayınlardan nitelikli derleme makalelerin yayınlanmasına imkân sağlayarak, bilime katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Tilkat ise, hazırlanan projenin amacını şöyle özetledi: “Günümüze kadar yapılan birçok farmakolojik çalışmada, sakız ağacının içeriğinde bulunan metabolitlerin çok sayıda hastalığın tedavisinde (antifungal, antibakteriyal, antimikrobiyal, antienflamatuvar, anti-helicobakterpylorii aktivitesi, antiatherogenik aktivite, antitümör aktivite, yara iyileştirici aktivitesi, karaciğer koruyucu aktivite, antiproliferatif ve proapototik aktivite ve tansiyon düşürücü ve antikanser aktivite gibi) kullanıldığı rapor edilmiştir. Yaptığımız ön çalışmalara göre, terpenoidlerin sadece sakız reçinesinde bulunmadığı, aynı zamanda sakızın kök, gövde ve yaprak gibi diğer organlarında da bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bu proje önerisinin amacı, sakız reçinesinde doğal olarak bulunan antikanser etki gösterdiği bilinen triterpenoidlerinbiyoteknolojik metotlarla miktarlarının arttırılmasıdır. Ayrıca, proje önerisinde görev alacak lisansüstü öğrencilerin ve araştırmacıların bitkilerde klasik ve modern biyoteknolojik yaklaşımlarla ilgili birçok yöntemi öğrenip uygulamaları mümkün olacak ve deneyimli araştırmacı kitlesinin oluşumuna katkı sağlanacaktır.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir