• DOLAR 35.468
  • EURO 36.553
  • ALTIN 3073.59
  • ...
“Savaşı Filistin`de öldürülen çocukların ailelerine sormak lazım ”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen “Sosyal Bilimler Perspektifinden ‘Barış İmkanı” konulu sempozyumda ‘BARIŞ` masaya yatırıldı.

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, dekanlar, yüksekokul müdürleri ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, “Savaşın  ne anlama geldiğini Filistin`de öldürülen masum çocukların ailelerine sormak lazım.”diyerek, dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan savaşların, çatışmaların ve huzursuzlukların, barış çabalarının önemine işaret etti.

Medeniyet tarihi boyunca değişik sebeplerden dolayı insanların, çatışmalara, savaşlara ve bunun sonucu olarak da karışıklıklara ve pek çok kişinin ölümüne şahitlik ettiğini belirten Saraç, bu durumun insanlar arasında kalıcı bir barışın imkânlarını zorlaştırdığını söyledi.

 “Savaşın ne anlama geldiğini Filistin`de öldürülen çocukların ailelerine sormak lazım”

30`a yakın medeniyete ev sahipliği yapmış ve bundan dolayı hoşgörü ve sevgi kenti olan  Diyarbakır`da barışın konuşuluyor olmasının önemli olduğunu belirten Rektör Saraç, “Dünya tarihini incelediğimizde yüzlerce savaş ve her savaşın binlerce, milyonlarca dramatik öyküleriyle karşılaşırız. Kurmaca değil, gerçek yaşanan bu öykülerin kahramanları, savaşlarda ve iç çatışmalarda sevdiklerini kaybeden anneler, eşler ve en önemlisi yetim büyümek zorunda kalan masum çocuklardır. Savaşın  ne anlama geldiğini Suriye`de yaşanan savaşlardan kaçıp Türkiye`ye sığınanlara, Filistin`de öldürülen masum çocukların ailelerine sormak lazım.”diye konuştu.

Çatışma Kötü Bir Şey Değildir!

Çatışmanın özü itibariyle kötü bir şey olmadığını anlatan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen ise, “Çatışmayı, iyi veya kötü yapan çatışmayı nasıl yönettiğimizdir.” dedi.

İnsanların mekanik bir varlık olmadığını ancak insanların günümüz modern dünyasında özünden uzaklaştığına dikkat çeken Akyeşilmen, insanın doğuştan adalet ve iyilik yapısıyla doğduğunu belirterek, bebekler üzerinde yapılan bir çalışmadan örnekler verdi.

Ahlaki değerlerin, geçmişten günümüze süregelen değerler olduğunun altını çizen Akyelşilmen, bunun, dini ve felsefi alanlarda da kendini gösterdiğini belirtti.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katılım sağladığı sempozyum, iki gün sürecek. – İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir