• DOLAR 34.603
  • EURO 36.641
  • ALTIN 2922.103
  • ...
"B12 vitamin eksikliği depresyona yol açıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

B12 vitamin eksikliğine karşı zamanında önlem alınmadığı takdirde nörolojik ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü doktorlarından Doç. Dr. Deniz Gökalp, Bu nedenle bu konuda son derece hassas davranılması gerektiğine dikkat çekti.

“İştahsızlık, yorgunluk, zayıflama, unutkanlık, ellerde ve ayaklarda uyuşmanın olması gibi belirtilerin B12 vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan şikâyetler olduğunu söyleyen Doç. Gökalp, bu eksikliğin alınacak önlemlerle ortadan kalkabileceğini söyledi.

“Vücut tarafından üretilmiyor”

Sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan B12 vitamininin, vücut tarafından üretilmediğini söyleyen Doç. Gökalp, “Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bolca bulunan B12, sebze ve meyve grubunda bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.

“B12 yönünden zengin besinlerin tüketimine dikkat edilmeli”

Kaynatma süresinin uzamasının ve derecenin yükseltilmesinin, B12 vitamininin kaybını artırdığına dikkat çeken Doç. Gökalp, “Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi B12 vitaminin kaybını artıran sebepler arasındadır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT yani uzun raf ömürlü sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır.” dedi.

“B12 vitamin eksikliği kimlerde görülür?”

50  yaş ve sonrası insanlarda, B12 vitamininin vücut tarafından emilmesinin zorlaştığına değinen Doç. Gökalp, zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanların, alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişilerin, yetersiz beslenen küçük çocuklar veya hamilelerin, uzun süre şeker hastalığı ve mide ilacı kullananların ayrıca AIDS hastası veya HIV pozitif taşıyan kişilerin B12 vitamin eksikliği açısından risk altında olduğunu söyledi.

“B12 eksikliği 65 yaş ve üstünü depresyona sokuyor”

B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusunun etkilendiğini belirten Doç. Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar. Ayrıca, zihinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olduğu için yaşlı hastalarda alzheimer ile karıştırılabilir. B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir.”

“Bebekte görülen B12 eksikliği hemen tedavi edilmeli”

B12 vitamini eksikliğinin bebeklerde risk oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Gökalp, bu durumun çocukta büyüme geriliği, hareket ile ilgili sorunlar ve gelişimsel sorunların önemli belirtileri olarak ortaya çıktığını söyledi. Gökalp,  Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülen B12 vitamin eksikliğinin en kısa sürede önlem alınması gereken önemli bir durum olduğun uyarısında bulundu.

“B12 vitaminin fazla olması vücuda zarar vermez”

İnsan bedeninin 5 yıllık B12 vitamini depolayabildiğini belirten Doç. Gökalp, B12 vitamini fazlalığının insan için zararlı olmadığını söyledi.

Doç. Gökalp, “Alınan B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır. B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder ayrıca enerji metabolizmasında ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları vardır.” açıklamalarında bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir