Nükleer santral yapımında tedarik Bursa'dan karşılanacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Akkuyu ve Sinop'a kurulacak nükleer santralin yerli tedariklerle yapılması için Bursalı firmaları inceledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Mersin Akkuyu ve Sinop’a kurulacak nükleer güç santralinin yerli tedariklerle yapılması için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyelerine saha ziyaretinde bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılacak nükleer santralleri projesinin yürütülmesinde yerli katkıyı artırabilmek için çalışmalar başlattı. Bakanlık, yerli tedarik çalışmalarının ilk aşamasında yerli sanayinin kapasitesinin tespit edilmesi ve istekli firmaları belirlemek amacıyla Türkiye genelinde araştırma yapıyor. Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, www.nukleer.gov.tr internet adresindeki ‘Firma Envanter Anketi’ uygulamasına katılan Bursalı firmaları ziyaret etti. Bakanlık yetkilileri, Bursalı işletmelerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Bakanlık heyeti, Bursalı 20’den fazla firmanın işletmesini inceleyerek, nükleer güç santrallerinin yapımında rol almaları için fikir alışverişinde bulundu. Bursalı firmalar, Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılacak nükleer santrallerin kurulumunda işbirliği imkânlarını masaya yatırdı. Santrallerin kurulmasında Bursalı firmaların potansiyelinden yararlanmak isteyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BTSO üyelerine nükleer santralin özellikleri, ihale süreçleri ve teknik konular hakkında sunum gerçekleştirdi.
Türkiye genelinde 550’ye yakın firmaya ziyarette bulunacak olan Bakanlık yetkilileri, Bursalı işletmelerle işbirliği imkânlarını farklı ziyaretlerle sürdüreceklerini söylediler.
“Sektör çeşitliliği şart”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen teknik ekibin nükleer santralin kurulumu sürecinde Bursalı firmaları araştırdığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye tarihinde ilk defa yapılacak olan nükleer güç santral yapım işinde Bursa iş dünyasının da katkıda bulunabileceğini kaydetti. Otomotiv, makine ve tekstil sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden birisi olan Bursa’nın 2023 hedefine ulaşmasında sektör çeşitliliğine önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Burkay, “Nükleer santralin kurulumunda Bursalı firmalar da yerli tedarik açısından katkıda bulunabilir. Bakanlık yetkilileri, bu konuda Türkiye genelinde saha incelemeleri gerçekleştiriyor. Bursa, Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden birisidir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da Bursa’daki potansiyeli yerinde inceledi. İşbirlikleri, Bursa ve Türkiye için önemli olacaktır.” dedi.
Pazar büyüklüğü 3 trilyon dolar
Dünya genelinde 438 adet nükleer reaktör bulunuyor. 71 reaktörün kurulum süreçleri devam ederken, 92 nükleer reaktör de planlama aşamasında. Dünyada nükleer sanayinin pazar büyüklüğü ise 3 trilyon dolar olarak öngörülüyor. (İLKHA)