Van kedisi koruma altında
Dünyada sadece Van`da bulunan ve Van`la özdeşleşen Van kedileri tam teşekküllü evlerde koruma altına alındı.
Özellikle beyaz oluşu ve gözlerinin rengi birbirinden farklı olması ile dikkat çeken Van kedileri nesli tükenmek üzere iken, bazı özel şahıslara ait kedilere özel yapılmış ev ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki koruma evlerine alındı.
Van kedilerine bakmakla yükümlü Rıfat Yalçın yaptığı açıklamada, ‘`Şu an Van kedileri neslinin tükenmemesi için özel evlerde koruma altındadır. Van kedilerinin aşısını, temizliğini, bakımını ve beslenmelerini biz üstleniyoruz. Bu kedilerin veteriner tavsiyeli mamasını, suyunu ve gerekli ilacını biz karşılıyoruz`` dedi.
‘`Ayda iki sefer iğneleri yapılıyor``
Kedilerin bakımı hakkında da bilgi veren Yalçın; ‘`Van kedilerinin, ayda iki sefer iğneleri yapılıyor. Veteriner korumalı kendilerimizden biri hastalandığı zaman, saat kaç olursa olsun hemen tedavisi için veteriner çağırtıyoruz. Kedileri en güzel şekilde tedavi ettiriyoruz. Bunu yapmamızdaki amacımız, hem hayvan severliğimiz hem de ilimizi temsil eden böyle bir değere sahip çıkmaktır. Ancak ne yazık ki Vanlılar sahip oldukları böylesine değerlere sahip çıkma noktasında çok ilgisiz davranıyorlar. Dolayısıyla bizim kendi yöresel değerlerimize, başkaları sahip çıkıyor. Mesela, kedimize sahip çıkmadığımız için, insanlar bu kediyi Ankara`ya götürüp orada beslemeye başladılar ve sonuç olarak da Ankaralılar bugün Van kedisinin Ankara kedisi olduğunu söylüyorlar ki, bu bizim için bir kayıptır.``şeklinde konuştu.
‘`Van kedisini dünyanın her tarafından insan ziyaret ediyor``
Van kedisini merak eden çok kişi olduğunu söyleyen Yalçın; ‘`Van kedisini merak eden çok kişi var. Hem Van kedisi evini, hem Üniversitedeki kedi bakım evini ülkenin ve dünyanın her tarafından insan ziyaret ediyor. Dolayısıyla bu hem Van`ın ekonomisi, hem de tanıtılması noktasında büyük önem taşıyor. Bizler bu bilince sahip olarak hareket etmeye ve Van`ımıza yararlı olmaya çalışıyoruz`` ifadelerini kullandı.
‘`Devlet kedilerin korunması noktasında bize destek olmalıdır``
Yalçın devamla şunları söyledi; ‘`Biz Van kedisini koruma evini yaklaşık olarak beş yıldır kurduk, ancak devlet, kedilerin bakımı için bize herhangi bir yardımda bulunmadı. Biz kedileri sadece kendi ilimiz için değil, aynı zamanda ülkemiz için koruyoruz. Dolayısıyla devlet bize yardımcı olmalıdır.`` dedi.
‘`Kedilerle herhangi bir temas yasaktır``
Yalçın; ``Biz ziyaretçilerin kedi kafesine girmelerine veya kedilere dokunmalarına izin vermiyoruz. Çünkü Van Kedilerinin diğer kedilerden farkı daha nazik ve hassas bir hayvan oluşudur. Ancak ziyaretçiler kafes dışında Van kedisini ziyaret edebilirler. Gelen ziyaretçilerin fotoğraf alırken, fotoğraf makinelerinin flaşlarını kapatmalarını dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Çünkü fotoğraf makinelerindeki flaşlar kedilerin gözlerine zarar veriyor.``dedi.
‘`Van dışına çıkarılan Van kedisi en fazla iki ay yaşar``
Yalçın son olarak şunları söyledi:``Van dışına çıkarılan bir kedi, en fazla iki ay yaşar. Bunun nedeni ise Van kedilerinin sadece Van havasına alışık olmaları dolayısıyla, Van havası dışında başka bir ilin mevsim şartları kedinin ölmesine neden oluyor. Ancak havası Van havası ile benzerlik gösteren bazı iller söylediklerimin dışındadır.`` dedi. (Sedat Karatay-İLKHA)