Şeker ve tuz kullanımında düzenleme
Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle, çay ve kahve ikramlarının tek şekerli olarak sunulmasını; yemekhane, lokanta gibi hizmetlerde ise masalardan tuzlukların kaldırılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelge ile çay ve kahve ikramlarında ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çayın tek şekerli olarak sunulması ve yemekhane, lokanta gibi hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılmasını istendi.
Genelgede, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıkların, Türkiye'de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğu, erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı. Ayrıca genelge, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında alınması gereken önlemleri içeriyor.
Genelgeye göre, "Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde, mümkünse 0,5-1 gramlık kağıt poşetler halinde kullanmalarının sağlanması gerektiği belirtiliyor.” (İLKHA)