Cüzzamda erken tanı önemlidir
'Dünya Lepra (Cüzzam) Günü' nedeniyle bir açıklama yapan Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1980'li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın kullanılması neticesinde 16 milyondan fazla hastanın tedavi edildiğini belirtti.
Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü, her yıl Ocak ayının son Pazar'ının ilan edildiği “Dünya Lepra (Cüzzam) Günü” nedeniyle yayınladığı yazılı açıklamada, bundaki amacın, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan ve bilgisizlikten kaynaklanan korkuların önlenerek, lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastalarının topluma kazandırılması olduğu ifade edildi.
Cüzzamın yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olduğu belirtilen açıklamada “1980’li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması neticesinde, 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Dünyadaki cüzzam hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir. 2012 yılında dünyada yeni tanı alan hasta sayısı ise, 232 bin 857’dir.” denildi.
“Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır.”
Hastalığının tedavisine değinilen açıklamada, “Cüzzam pek çok deri ve sinir hastalığını taklit eder. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. Ailesinde lepra hikayesi olan kişilerde de tanı kolaylıkla konulabilir. Burun ve deriden alınan örneklerin incelenmesiyle tanı konur. Lepra karaciğer ve böbrek tutulumu dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler. Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Tedavide, Dünya Sağlık Örgütü’nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi protokolü uygulanır. Ülkemizde ve dünyada bu tedavi ücretsiz olarak yapılmaktadır.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)