• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...
Kalp damar ameliyatlarında robotik dönem anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve özel bir hastanenin işbirliğiyle düzenlenen konferansta “Kalp Damar Ameliyatlarında Yeni Dönem”i anlatan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp ameliyatlarının artık robotik cihazlarla el değmeden yapıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Prof. Dr. Okutan, koltuk altından küçük kesi ameliyatı, endovasküler (damar içi) ve endoskopik (kameralı) küçük kesili damar ameliyatlarının yanı sıra yeni dönem kalp ameliyat yöntemlerini anlattı.

Ameliyat öncesi hastayla konuşup nasıl bir yöntem izleyeceklerine birlikte karar verdiklerini belirten Okutan, “Klasik yöntem ameliyatlarda önceden bir ameliyat için 15-20 santimlik bir alanda çalışıyorduk. Yeni robotik aletlerin gelişmesiyle şimdi en fazla 2 buçuk santimlik küçük bir yer açılıyor. Kapalı damar ameliyatlarında endoskopik aletle bacaktan giriş yapılıyor ve cerrahi yollarla damar yakılıp işlem el değmeden bitiriliyor” diye konuştu.

Robotik cihazlar kullanılıyor

Okutan, “Göğüs açılmadan göğüs altı çizgisinden küçük bir delikten girilerek tıkalı damarı görüp, stent takıyoruz, anjiyo yapıyoruz. Daha çok kapalı damar rahatsızlıklarında kullanılan sistem yeni yeni kalp ameliyatlarında da kullanılmaya başladı.  Ayrıca bacakta damarın geçtiği yeri boydan açmak yerine bacağın belirlenen bir yerinden küçücük giriş yapıp, damarı endoskopik cihazlarla büyük izlere neden olmadan tedavi edebiliyoruz” diye ameliyatlar hakkında bilgiler paylaştı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir