• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantı salonunda gerçekleştirilen kongreye MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Kır, Hür Dava Partisi İl Başkanı Av. Rasim Saygın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve birçok davetli katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan MUSİAD Van şubesi  eski başkanı  İsmail Say, “1990 yılında çok büyük bir ihtiyacı karşılamak üzere beş iyi niyetli arkadaşın başlattığı bu bayrak yarışına bizler de Van olarak yer almak istedik. MÜSİAD Türkiye için olduğu kadar Van için de büyük bir ihtiyaçtı ve 2010 yılında 9 kurucu arkadaşımızla biz de bu kervana katıldık.” dedi.
 

Say, “MÜSİAD sadece iş yapmak ve para kazanmak için değil, değerlerinden ödün vermeden, yüksek ahlak, ileri teknoloji şiarıyla bir araya gelmiş iyi niyetli bir topluluktur. En önemlisi Peygamberi tacir olan bir dinin mensuplarıyız ve ümmetiyiz. Peygamber Efendimiz (sav) ‘din muameledir’ derken, ticaretin ibadet kadar önemli olduğunu, ticari muamelenin de önemli olduğunu vurgulamıştır.” ifadelerinde bulundu.


MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Kır  ise yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın 10 bin üyesi, 45 bine yakın istihdam ve işletmesiyle temsil edildiğini, yaklaşık 1 milyon 600 bin çalışanının olduğunu, Türkiye’nin 85 noktasında, dünyada ise 63 ülkede ve 159 noktada temsil edildiğini söyledi.

Kır, “Faaliyetlerimizi ülkemizin kalkınması ve iş aleminin gelişmesi için sektörel zirvelerimizi, araştırma repolarımızı ve yurt içi yurt dışı bölgesel iş geliştirme toplantılarıyla, uluslararası fuar ve iş forumları gibi alanlarda sürdürüyoruz.” dedi.


MÜSİAD Van Şube Başkanlığı’na seçilen Kerem Baynal ise şunları söyledi:  “Biz iyiliğin, hürriyetin ve barışın tarafıyız. Van’ın envanterine baktığımız zaman ciddi sorunlar var. Bizim 14 ile 25 yaş arası çok ciddi bir potansiyel olan yaklaşık 320 bin gencimiz var. Ben bütün sözü olan herkese soruyorum, bu 320 bin gencimizi nerede kullanıyoruz, nerede istihdam ediyoruz, nasıl yararlanıyoruz. Avrupa’da beş ülkeyi toplasan bu kadar genç nüfus yok. Ama biz değerlendirmiyoruz. Çok müthiş bir coğrafyamız var, gölümüz var, dağlarımızı var. Türkiye’de coğrafik olarak eksi 14 ile artı 30 santigrat derece olan kaç tane ilimiz var. Tarım mı yapıyoruz? tarımın nesini yapıyoruz veya hayvancılık mı yapıyoruz? Kaç tane hayvan ihraç etmişiz? Organize sanayi bölgemizde fabrikalarımız var, bu fabrikalarımızı dışa taşımak için neler yapıyoruz? Bunun gibi birbirimize soracağımız ve cevap bulmak zorunda olduğumuz birçok sorunumuz var.”


Baynal, “Özellikle eğitim konusunda bizim yıllardır Van’da akademik başarı sıralamamız 81 il içerisinde 75 ile 78. sıralarda gidip geliyoruz. Yani halimiz içler acısı, ama bunu dile getiren hiç kimse yok, kılı kıpırdayan hiç kimse yok. Biz 78. sıradayız, 320 bin gencimiz var, okuyan gencimiz var. Bizden sonra il olan 12 tane ilçenin gerisindeyiz. Eğer biz bu noktada bu memleketin sahipleri olarak eğitim noktasında, gençlik noktasında bir şeyler yapmazsak, yarın çözemeyecek kadar büyük bir problem olarak karşımıza çıkacaktır.” şeklinde konuştu. (Sedat Karatay-İLKHA)