• DOLAR 35.497
  • EURO 36.297
  • ALTIN 3037.95
  • ...
Enerji tasarrufu Türkiye'nin değil, tüm Dünya'nın sorunudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi geçtiğimiz günlerde ülkenin en büyük sorunu olan enerji tasarrufu konusuna dikkat çekmek amacıyla Enerji Verimliliği Haftasında bir seminer düzenleyerek enerji sorunun sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı.

Bursa’nın önde gelen firmaların temsilcileri Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin üyelerine ‘Sürdürülebilir Enerji Verimliliği Bina Kabuğu Oluşturma ve Yalıtımın Önemi’ konulu sunumlarını yaptılar. Seminerde yerli hammadde ve yerli sermaye ile üretilen ve tek bir sıva ile yalıtımı sağlayan ürünün de tanıtımı yapıldı.

“Enerji tasarrufu yalnızca Türkiye’nin değil, tüm Dünya’nın sorunudur”

Seminerde konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, enerji tasarrufunun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek “Isı yalıtımı çok önemli bir konu olmasına rağmen ülkemizde büyük oranda doğru uygulanmıyor. Yalıtımda kullanılan malzemelerin tasarruf sağlaması kadar sağlıklı ve nefes alan ürünler olması da büyük önem taşıyor.” dedi.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB)Yerleşkesi’nde bulunan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde konuşan Satış ve Pazarlama Müdürü Hüseyin Ceylan, enerji verimliliği ile ilgili verdiği çarpıcı rakamlarla konunun önemine dikkat çekti.

“Avrupa’nın 30 yıl gerisindeyiz…”

Ceylan, “Avrupa’da 30 küsur yıldan fazladır enerji verimliliği ülke politikası halini almışken bu konu Türkiye'de 2000 yılına kadar neredeyse hiç konuşulmadı. Ancak 2007’de yasa çıkarıldı ve 2008’de de konuyla ilgili yönetmelik yayınlandı. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kaldık. Türkiye'de 17 milyon yalıtımsız bina var. Gelişmiş ülkelerde yalıtımsız bina oranı yüzde 2 iken Türkiye'de bu oran maalesef yüzde 88. Her yıl doğru yapılmayan yalıtımdan ötürü 7,5 milyar dolar boşa para harcıyoruz.  Şu an harcadığımız enerjinin sadece yüzde 16’sını kendimiz karşılıyoruz ve gerisini dışarıdan alıyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başlamalı ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlenmeliyiz. Bu doğrultuda biz de yerli sermaye ve yerli hammadde ile ürettiğimiz bir ürünü piyasaya sunduk.” açıklamalarında bulundu.

“TÜBİTAK’ta 1’inci olduk”

TÜBİTAK Sorumlusu Emre Mert ise “TÜBİTAK hem enerji verimliliği konusunda yurt dışına döviz akşını engellemek, hem de yüzde yüz yerli sermaye ve hammadde ile yalıtım malzemesi üretilmesini sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı ve biz de bu çalışma kapsamında TÜBİTAK’a projemizi sunduk ve 110 firma arasından 1’inci seçildik.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir