• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Eralp, fıstık sanayicileri olarak yabancı menşeli fıstığın kaçak yollardan getirilip piyasaya sürülmesine kesin olarak karşı olduklarını belirtti.

Kaçak fıstığın Antepli üreticiye zarar verdiğini ifade eden Eralp, “Daha önce de defalarca belirttim, biz ülke olarak zaten dış piyasaları, rakip ülkelere kaptırmış durumdayız. Bunun üzerine bir de, dünyanın en çok fıstık tüketen ülkesi yani kendi ülkemizi hiç kaptırmak istemeyiz. Bu nedenle ilke olarak, her zaman kendi ülkemizin fıstığının kullanılmasından yanayız. Aksi takdirde ne kendi işletmelerimizi çalıştırabiliriz, ne bu kadar istihdam oluşturabilir,  ne de üretici çiftçimizi kalkındırabiliriz. Önemli olan her zaman kendi ürünümüzü kullanmak ve hatta dış pazarlarda etkinliğimizi daha da artırmaktır.” dedi.

Üretimde yaşanan olumsuzluklara da vurgu yapan Eralp, “Özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız rekolte düşüklüğü, etkisi hala sürüyor,  rekoltenin çok çok az olduğu yıllar yasayabiliyoruz. Bu durumun uzun süreceği dönemlerde, yasal yollardan ithalat yapmak suretiyle; geçici bir dönemde 6 aylık bir süre örneğin ve sınırlı miktarda 20 bin ton üretim ve devlete belli bir miktarda vergi de ödemek suretiyle yurt dışından ürün getirilebilir. Antep fıstığı tüketimi, son 15 yılda gıda alanındaki nerdeyse her sektöre hammadde ve yardımcı malzeme olarak son derece artmıştır. Dolayısıyla tüketim son 50 yıla baktığınızda en az 10 kat artmıştır. İşte bu gerekçe ile hazır tüm sektörlere giriş yapılmış iken, bu tüketimin devam etmesini korumamız ve sağlamamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“Sınırlı miktarda ithalat yapılabilir”

Belirli bir zamanda ve sınırlı bir miktarda ithalatın yapılabileceğini ifade eden Eralp, “Üretimden Antep fıstığını kaldırtsanız, bunu tekrar kullandırmak çok zor ve çok zaman alır. Bu da Antep fıstığının paydaşları olan üretici, çiftçi, işleyici, sanayici, komisyoncu ve buralarda istihdam edilen işgücü hep beraber zarar görür. Piyasalarda istikrarı sağlamak adına, Antep fıstığının uzun vade de tüketimini düşürmemek için, yukarda belirttiğim gibi yasal yollardan, vergisi ödenerek, belirli bir zamanda ve sınırlı miktarda ithalat yapılabilir. Bu ayni zamanda içeriye girişi yapılan ürünün her türlü analizlerinin ve gıda güvenliğinin sağlanmasını da sağlar. Kaçak yollardan giren her türlü fıstığa kesinlikle karşıyız.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)