Karapınar halkı, okul ve alt yapı istiyor
Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Karapınar mahalle halkı, 50 yıl önce yapılan okulun yerine yeni bir okul ve köyün en büyük sorunu olan kanalizasyonun yapılmasını istiyor
100 haneli mahallede üçer dönem muhtarlık yapan Ali Başkara ile Hüseyin Baştu, Sancak bölgesinde geçmişi, coğrafî yapısı ve yeraltı soğuk su kaynaklarıyla meşhur Karapınar’ın ihmal edildiğini belirttiler.
Başkara, Beldeyeye bağlı olduklarından dolayı seçimden seçime gelen ve taahhütlerini hiçbir zaman yerine getirmeyen belediye başkanlarından kurtulmak için mahallelinin köy statüsüne geçmek istediğini ileri sürdü.
“Belediyeden ayrılmak istiyoruz”
Yetkililere sitem eden Eski Muhtar Ali Başkara, köyümüze bağlı Tepebaşı mezrasına sonradan muhtarlık verildi ve köy statüsüne kavuştu. Köyümüzden Tepebaşına bağlanan yolu asfaltlandı, kanalizasyonu yapıldı. Köyün içindeki yollar da yapıldı. Orada 14 hane var, burada ise 100 hane var. Burası Sancak beldesine bağlı bir mahalle olduğu için, belediye yapsın diyorlar. Belediyenin de imkanları yok. Belediye’ye bağımlı olmamız nedeniyle, seçimden seçime köy içinde akrabanın akrabaya küsmesine sebep oluyor. Bize kazandırdığı ise hiçbir şey. Kanalizasyon olmadığı için yaz aylarında köyün her tarafında kokudan geçilmiyor. Biz artık belediyeden hizmet istemiyoruz, ayrılmak istiyoruz ve köy kalmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“1965 yılında yapılan okulumuz 3 deprem gördü”
Sancak bölgesinde ilkokulun 1936 yılında Karapınar köyünde açıldığını belirten eski Muhtar Ali Başkara, “O zaman köyün içinde bir samanlık gibi bir yerde eğitim verilirdi. Okula gelen çocuklar burada eğitime başladı. Yaz aylarında da devam eden okulun yayla dönemlerinde öğretmen yaylaya gelirdi, orada da köylüler kendi aralarında bir yer yaprak orada eğitim verilirdi. Daha sonra tüm Sancak köylerinin de desteğiyle taş yapılı bir okul yapıldı. Bir süre orada eğitime devam edildi. Şu anda eğitim yapılan okul, 1965 yılında yapıldı. Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünde bilgileri mevcuttur. İlkokulumuz üç deprem görmüştür. Zaman zaman tadilat yapılan okulun, artık köye yetersiz olduğunu defalarca yetkililere iletmemize rağmen, sesimizi duyan olmadı.”ifadelerini kullandı.
“Küçük çocuklar okula gelmek için bu kışta 4 kilometre yol yürüyorlar”
Başkara, “Köye yeni bir okulun yapılması gerekiyor. Mevcut okul yetersiz ve hem de miadını doldurmuş. Köyümüzün tam girişinde bulunan hazine arazisi üzerinde hemen futbol sahasının yanında uygun yer de gösterdik, burası köyün tam ortak malıdır. Kuzey tarafından gelen öğrencilerimiz 2 kilometre yürür. Güneyden de aynı mesafededir. Şimdi Güney tarafından altı yaşındaki çocuk, bu kar kış günü 4 kilometre yolu nasıl yürüsün? Biz defalarca söyledik ama her seferinde yaparız hallederiz sözleriyle avuttular.” dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)