• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Velilere `karne` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, kötü karne getiren öğrencileri cezalandırmanın olumlu sonuçlar vermeyeceğine dikkati çekerek, başarılı karnenin ödülünün ise manevi ve işlevsel olması gerektiğini belirtti.

Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk döneminin 23 Ocak'ta sona ereceğini belirterek, karneler alındıktan sonra bazı evlerde sevinç, bazılarında ise hüzün yaşanacağını anlattı.

Karnelerin, öğrenciler için başarı göstergesi olduğu kadar "tatile açılan kapı" anlamı taşıdığına işaret eden Sevinç, "Başarılı öğrenciler tatilin tadını çıkarabilirken başarısız öğrenciler için tatil bir kabusa dönüşebilir. Bu gibi durumlarda öğrencinin verimli olmadığı dersler hakkında ailesiyle konuşmak ve başarısızlığın nedenlerini birlikte tespit etmek çocuğu hem rahatlatır hem de çocuk ile anne ve baba arasındaki iletişimi, paylaşımı destekler" ifadelerini kullandı.

Sevinç, çocuğa sürekli ders çalışması yönünde baskı yapılmaması gerektiğine vurgu yaparak, öğrenciyle karnesinde zayıf olan dersler hakkında konuşmanın, nedenleri üzerinde birlikte tartışmanın büyük önem taşıdığını bildirdi.

Kötü karneyi cezalandırmanın olumlu sonuç vermeyeceğini anlatan Sevinç, başarılı karnenin ödülünün ise manevi ve işlevsel olması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr Sevinç, "Kötü karne getiren çocuğu suçlamak ve aşağılamak, ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek ileriki öğrenmelere ket vurabilir. İyi bir dinleyici olmak, yaşadığı sorunları samimiyetle paylaşmak veli-çocuk arasında kurulacak en sağlıklı bir köprüdür" değerlendirmesinde bulundu.

-"Ödüller maddi ağırlıklı olmamalı"

Karne hediyelerinin çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine göre verilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Sevinç, ödüllerin maddi ağırlıklı olmaması, daha çok manevi ve haz uyandıracak sürpriz niteliğinde olması tavsiyesinde bulundu.

Sevinç, şöyle devam etti:

"İçsel tatmini göz ardı eden para ve pahalı oyuncaklar gibi ödüllerin aşırı kullanımlarından kaçınmalı. Çocuğun öğrenmeye yönelik becerisine kendisinin inanması önemlidir. Bu bağlamda okul öncesi çağda olan çocuklara ödül olarak istekleri doğrultusunda hediyeler alınabilir ve ilgi duyacakları eğlence merkezlerine götürülebilir. İlköğretim seviyesindeki çocuklarla birlikte aile içinde karar verilip mümkünse tatilin bir kısmında seyahat planları yapılabilir. İleri yaş seviyesinde olan öğrenciler ise kendi arkadaş grupları ile planladıkları etkinliklere katılabilirler. Aile dışında sosyalleşmeleri ve dış dünyaya açılma istekleri kişilik gelişimleri açısından desteklenmeli."

Bu haberler de ilginizi çekebilir