• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bilgisayar fiyatları yükselecek!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok komponent Uzakdoğu ülkelerinde üretilirken büyük firmalar ürünlerinin montajını da bu ülkelerde yaptırıyor. Bu sebeple Uzakdoğu’da yaşanan felaketler, teknoloji dünyasını da derinden etkiliyor.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan Japonya depremi, Sony ve Nikon gibi firmaları da kötü etkilemişti. Bu sebeple Flash hafıza ve kamera fiyatlarında yükselişler yaşanmıştı. Şimdi ise Tayland’ı etkileyen sel nedeniyle kötü haberler geliyor.

Sel felaketi, Tayland’da faaliyet gösteren Toshiba, Seagate ve Western Digital gibi firmaları etkiliyor. Tayland’da 37,000 çalışanı bulunan Wester Digital ve 3,900 çalışana sahip Toshiba, en çok etkilenen firmalar konumunda. Sabit disk pazarında toplam payı %40’a ulaşan bu iki firmanın özellikle 2012’nin ilk çeyreğinde ürün sıkıntısı çekebileceği belirtiliyor. Elbette durum arz-talep sıkıntısı yaşatacağında sabit disk fiyatlarının artma ihtimali oldukça yüksek. Bu durum hem PC hem de dizüstü bilgisayar fiyatlarının da yükselmesine sebep olacak.

Selden etkilenen bir başka şirket ise Nidec Corp. Dünya sabit disk pazarının %70’ine motor sağlayan Nidec’in selden etkilenmesi söz konusu. Eğer Nidec de üretimde problem yaşarsa tüm sabit disk üreticileri ürün sıkıntısına düşebilir.

Analistler 2012’nin ilk çeyreğinde sabit disk fiyatlarına bağlı olarak bilgisayar fiyatlarının yükseleceğini ön görüyor. Bu durum 2011’nin son haftalarında da etkisini gösterebilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir