• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Van'ın tarihi Şamran Kanalı pislik içinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vanlılar Urartu kralı İşpuini’nin (825-815) oğlu Menua tarafından yaptırılan ve o dönemin tarım alanında büyük değeri olan Şamran Kanalı'nın durumunun şu an içler acısı olduğunu belirterek yetkilileri tedbir almaya davet ettiler.
 

Kanalın başlayış yeri Van’ın Gürpınar Kapısı'nın 6 kilometre güneybatısındaki Yukarıkaymaz Köyü'nden 1 -1,5 kilometre kadar güneyde olan kanal uzunluğu ile o dönemlerde halkın tarım için kullandığı su ihtiyacını büyük ölçüde gideren Şamran kanalı şimdi ise pislikten geçinmiyor

Kanalın içinde özellikle doğada yok olma süresi çok fazla olan, pet şişeleri dikkat çekiyor. Vanlılar kanalın temizliği yetkililer tarafından önemsemediğini belirterek kanalın yıllardır ıslahı yapılmadığını ifade ettiler.

Vanlılar Devlet Su İşleri  (DSİ)Müdürlüğü tarihi kanalın ıslahı için hiçbir adım atmadığına dikkat çekerek, "Tarihi kanalın hemen yanında yolun bulunması ise ayrı bir sorun. Kenar kısmında düşme tehlikesini önlemek amacıyla herhangi bir çitin bulunmaması ise tehlikelere davetiye çıkarıyor. Van’ın merkez mahallelerinde bahçe sulama amaçlı geçen kanalda daha önce de çocuklar düşmüş ve hayatını kaybetmişlerdi." ifadelerine yer verdiler. (Sedat Karatay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir