• DOLAR 34.225
  • EURO 37.472
  • ALTIN 2868.963
  • ...
Doğuştan işitme engelli çocuk ameliyatla sağlığına kavuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’deki iç savaştan kaçarak ailesiyle birlikte Irak’a yerleşen ve doğuştan işitme engelli olduğu belirtilen Masud Mohammad (5), Diyarbakır’da geçirdiği biyonik kulak ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

Suriyeli küçük Masud, özel bir hastanede geçirdiği 3 saatlik ameliyatın ardından ilk kez duymaya başladı.

Oğlunun 5 yıllık sessizliğinin sona ermesi ile büyük mutluluk yaşayan baba Hasan Mohammad, Masud’un verdiği ilk tepkiyi asla unutamayacağını söyledi.

“Oğlumun söylediği ilk söz ‘baba’ oldu”

Oğlunun işitme engelli olduğunu geç fark ettiklerini kaydeden baba Mohammad, “Oğlumun, doğduktan iki yıl sonra sesimize tepki vermediğini gördük. Suriye’deki doktor oğlumun duyamayacağını söylemişti. Biz, oradaki savaş ortamından kaçarak Irak’a yerleştik. Oğlumuzun sorununa sabırla çare bulmak için uğraştık. Sağlık merkezlerinden birinde Koklear implant’ın (Biyonik kulak) doğuştan işitme engeli olanlara yeniden duyma yetisi kazandırdığını öğrendik. Sonra bu ameliyatın Türkiye’de Diyarbakır’da uygulandığını söylediklerinde oğlumuzu ameliyat ettirmeye karar verdik.

Masud, ameliyattan sonra yavaş yavaş duymaya başladı. Söylediği ilk söz ‘baba’ oldu. Bu benim için anlatılamaz bir mutluluk. Ailece yeniden doğduğumuzu hissettik. Doktorumuza ve tüm hastane personeline çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Masud’un ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, Türkiye’de ve dünyada her bin ile 2 bin kişiden birinin işitme engelli kaybı olarak dünyaya gediğini söyledi.

Biyonik kulak ameliyatının engelliler için umut olduğunu belirten Yorgancılar, “İşitme engelliler için devrim niteliğinde olan biyonik kulak yani koklear implant, diğerlerinden farklı olarak sesi önce elektrik enerjisine çevirip frekanslara bölüyor. Ardından sıralı bir elektrot zinciri vasıtasıyla iç kulaktaki sinir hücrelerine gönderiyor. Koklear implant programının uygulanmasına ne kadar erken başlanırsa, sonuç o kadar başarılı olur.

Hastamız Masud Mohammad’ın yaşı da uygun olduğu için koklear implant programına alındı. Biyonik kulağı 3 saatlik bir ameliyatla Mohammad’ın kulağına yerleştirdik. Ancak her şey ameliyatla bitmiyor. Ameliyattan sonra çok iyi bir rehabilitasyon süreci geçirmesi gereklidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir