• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Basın özgürlüğü hakaret özgürlüğü değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Muhammed (sav)`e hakaret dolu karikatürlerle ilgili yayın yapan 4 sitenin sayfalarına erişimin engellemesi için Diyarbakır Nöbetçi 2. Sulh ceza mahkemesine yayınları durdurma talebinde bulunan Avukat Ercan Ezgin, Basın özgürlüğünün hakaret özgürlüğü olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA)`ya konuşan Avukat Ercan Ezgin, Mahkemeye başvurmamızın nedeninin, Basın özgürlüğünü engellemek olmadığını, hakaret özgürlüğünü engellemeye çalıştıklarını belirtti.

“Basın özgürlüğü kimseye değerlere hakaret etme hakkı vermez.”

İslamiyet`in hoşgörü, uzlaşı ve kardeşlik dini olduğunu söyleyen Avukat Ezgin, basın özgürlüğünün hiç kimsenin değerlerine hakaret etme özgürlüğü vermediğini söyledi.

Charlie Hebdo dergisinin bu tür yayınlar yapmasındaki amacının provokasyon ve tahrik amaçlı olduğunu söyleyen Avukat Ezgin, “Bizler basın özgürlüğüne düşünce özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne sonuna kadar destek veriyoruz. Basına sansür uygulamasını ve vatandaşın haber alma özgürlüğünü engellemeyi de asla kabul etmiyoruz. Ancak düşünce ve basın özgürlüğü savunulurken bireylerin de, en temel haklarından olan dini değerleri, milli değerleri ve manevi değerlerinde korunması ve buna da saygı gösterilmesi lazım.” diye konuştu.

“Sözde gazetecilik ve habercilik adı altında inanca saldırılıyor”

Charlie Hebdo`nun yeni sayısının kapağında Peygamber Efendimizin karikatürünün çizildiğini hatırlatan Avukat Ezgin, “Bu karikatür yayınlanmadan önce ülkemizde yayın yapan bazı internet ve haber ajanslarının sözde gazetecilik ve habercilik adı altında aynı karikatürü yayınladıklarını gördük. Bizde farklı düşünce ve inanç grubunda olan insanların toplumda karşı karşıya gelmemesi, toplumda istenmeyen durumların ortaya çıkmaması ve toplumunda bu hassasiyetlerini de nazara alarak bir Müslüman olarak bizzat kendimiz, Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza mahkemesine karikatür kullanılarak kullanılan haberlerin yasaklanması için başvuruda bulunduk.” ifadelerini kullandı.

“Amacımız basın özgürlüğünü engellemek değildir”

Başvurunun nedeninin basına sansür getirme ve basın özgürlüğünü engellemek olmadığını sözlerine ekleyen Avukat Ezgin, “Haberlerin içeriğinden ziyade, haberde kullanılan ve inancımız açısından hoş olmayan karikatürü yayınlanmaması konusunda yayın yasağı talep ettik. Diyarbakır 2`inci Sulh Ceza Mahkemesi de belirttiğimiz gerekçeleri haklı bularak bazı haber kanallarının karikatürü kullanmasına yayın yasağı koydu. Konan karikatürlerin de yasaklanmasına yönelik yasak koydu. Karar olumlu bir karardır. Gerek vicdana gerek ulusal ve uluslararası hukuka uyan bir karardır.” şeklinde konuştu.

“Bu tür karikatürler topluma fayda sağlamaz”

Gazeteciliğin anlamının toplumu bilgilendirme, toplumun ilgi çektiği konuları topluma aktarma ve topluma faydalı olmak olduğunu söyleyen Avukat Ezgin, Bu tür hassas durumların, karikatürlerle hakaret edilircesine yayınlamasının topluma hiçbir fayda sağlamayacağına, toplumu gereceğine ve Müslümanları sıkıntıya ve üzüntüye sevk edeceğine değindi.

“Müslümanlar oyuna ve provokasyona gelmesin.”

Hukuki olarak bir mücadele başlattıklarını belirten Avukat Ezgin, “Orgeneral Çetin Doğan`ın Kur`an-ı Kerim`e hakaret içerdiğini düşündüğümüz laflarından dolayı yine hukuki yola başvurmuştuk. Kendisini şikâyet etmiştik. Dün de aynı şekilde bu olayla ilgili şikâyet yoluna başvurduk. Bu hukuki mücadelemizi verdik” dedi.

Son olarak böyle sorunların şiddet, ölüm ve buna benzer tatsız olaylarla çözülemeyeceğini ifade eden Ezgin, “Hoşgörülü bir şekilde, hukuki mücadele vererek hukuki müeyyide uygulanmasını talep etmemiz olumlu ve uygun olacaktır. Bize yakışan da budur. Müslümanlar oyuna ve provokasyona gelmesin. Bu kesinlikle bir tahriktir. Avrupa`nın sözde insan hakları savunucusu olan bu tür kesimlerin de samimiyetine inanmıyorum. Ortadoğu ve Filistin de geçtiğimiz günler de insanların öldürülmesine canlı canlı şahit olduk. Avrupa ülkeleri tarafından aynı hassasiyet gösterilmedi” sözlerini kullandı. (M.Sıddık Bilge-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir