• DOLAR 32.453
  • EURO 34.741
  • ALTIN 2436.376
  • ...
İslami STK`lardan Cuma tatili için Cumhurbaşkanı ve Başbakan`a mektup
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da faaliyet yürüten 72 İslamisivil toplum kuruluşu (STK), Diyarbakır İnsani Erdem ve Ahlaki Değerleri İnşa Derneği (Erdemliler-Der) öncülüğündecuma gününün resmi tatil ilan edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu`na mektup gönderdi.

Yenişehir Ofis PTT Şubesi`nde gönderilen mektupta, Türkiye`de yaşayan Müslümanların dini bir vecibe olanCuma namazını kılmada zorluk yaşadığınadikkat çekildi.

Diyarbakır Erdemliler-Der adına gönderilen mektupta, “Ülkemizde Musevi nüfus yüzde 1`in çok altında olmasına rağmen Yahudiler için haftalık ibadet günü olan cumartesi günü resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Yine yüzde 1`in altında olan Hıristiyanların da haftalık ibadet günü olan pazargünü de tatil ilan edilmiştir. Cumartesi-pazar günlerinin tatil ilan edilmesi ile bahsi geçen dini azınlık mensupları ibadetlerini rahatlıkla yapabilmektedir. Ancak halkımızın yüzde 98`lik çoğunluğu Müslüman olmalarına rağmen haftalık mübarek günleri olan cuma günü, cuma namazı ibadetlerini mesai engellerinden dolayı ya yapamamakta veya mesaiye yetişme endişesi ile ibadetlerini gönül huzuru içerisinde yerine getirememektedir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan memur, işçi ve milyonlarca öğrencilerimizin namazlarını gönül rahatlığı ile ifa edebilmeleri için cuma gününün resmi tatil olarak kabul edilmesini talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz”

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunanDiyarbakır Erdemliler-Der Üyesi Kasım Akgönül, “İsteğimiz yerine getirilinceye kadar Türkiye geneli bütün STK`lara ve duyarlı halkımıza çağrımız var. Cuma gününün tatil ilan edilmesi için isteklerini bildirsinler. İmza kampanyaları yapabilirler. Cuma günü tatil ilan edilmese bile en azından saat 11.00 ile 14.00 arası 3 saatlik resmi bir tatilin belirlenmesini istiyoruz. Halkımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.” dedi.

“Cuma, Müslümanların kaynaşma günüdür”

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise Türkiye`de farklı dinlere mensup kişilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yapabildiğini ancak Müslümanların bu konuda sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Halkın yüzde 99`unun Müslüman olduğu bir ülkede cuma gününün tatil olmamasına tepki gösteren Memiş, “Cuma, Müslümanlar için bir bayram havasıdır. Müslümanların kaynaşma günüdür. Eğer biz bu bayramımızı kardeşlerimizle bir araya gelip kutlamıyor veya yardımlaşmamız olmuyorsa birbirimizi tanıma noktasında büyük bir eksiklik yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakana çağrımız, Müslümanların cuma günü rahatça ibadet edebilmeleri için bu günü resmi tatil ilan etmeleridir.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir