• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...

Gaziantepli fıstık satıcıları, Antep fıstığındaki fiyat artışının ardından bu yıl da İran, Suriye ve Afganistan’dan kaçak yollarla piyasaya sürülen fıstığın kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek denetimlerinin arttırılmasını istiyor.

Geçtiğimiz yıldan itibaren rekolte düşüklüğünden dolayı yükselen fıstık fiyatlarının ardından bu yıl da kaçak yollarla piyasaya sürülen fıstığın üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Gaziantep Ticaret Odası üyesi Mustafa Kara, denetimlerin daha sık olması gerektiğini belirtti.

Kaçak fıstıkların piyasayı ciddi anlamda etkilediğini belirten Kara, “Antep fıstığında yaşanan fiyat pahalılığından dolayı kaçak fıstık getirip satanların olduğunu duyuyoruz. Bu fıstıklar kalite bakımından Antep fıstığı kalitesinde olmaz. Tat bakımında da aynı tadı vermez. Bundan dolayı tüketiciler veya ürünlerinde fıstık kullanan işletmelerin bu tür kaçak fıstıklardan uzak durması gerekir.” dedi.

Fıstık üretiminin artırılması ve ihracatına yönelik çalışmalarında olduğunu belirten Kara, “Geçen yıla göre rekolte iyi durumda, geçen yıl yaşanan don olayı ve soğuk havalardan dolayı rekoltemiz düşüktü. Fakat bu yıl geçen yıla oranla fıstıkta bir artış var. Fiyatlarda pek fazla bir düşüş olmadı. Fakat hem fiyatları dengeleme adına, hem de üretimi artırma adına bazı çalışmalar yapılıyor. Bizler fıstığın istenilen ve gereken yerde olması için çaba gösteriyoruz. Antep fıstığı Antepli vatandaşlarımız için önemli bir gelir kaynağıdır. Bundan dolayı bizler genel olarak kendi ürünümüz olan fıstık var iken kaçak fıstıkları tercih etmeyelim. Çünkü burada bir emek var. Çiftçimiz bir emek veriyor. Bunun yanı sıra ihracat yoluyla da Antep fıstığının tanıtılması ve satılması için çalışmalar.” ifadelerini kullandı.

Kaçak yollarla kentte satılan İran fıstığının işlerini iyice olumsuz etkilediğini belirten GATEM esnafından Necdet Karayel ise, “Son dönemde ilimizde İran fıstığının getirilmesi ve Antep fıstığı adı altında satılmasına anlam veremiyoruz. Antep fıstığı İran fıstığından çok daha sağlıklı ve kaliteli olmasına rağmen İran fıstığı etiketi altında satılması fıstığımıza olan rağbeti düşürdü. Sorunun çözüm öncelikle fıstık üretiminin artırılmasından geçiyor. Ayrıca kaçak yollarla ilimize getirilen İran fıstığının engellenmesini bekliyoruz. Bu noktada denetimler yapılıyor. Fakat denetimlerin daha çok olmasını istiyoruz. Nasıl ki diğer işletmeler sürekli denetleniyor. İstiyoruz ki bu noktada kaçak yollarla piyasaya yabancı fıstık getirenlerin tespit edilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)