Asansörden düşen işçinin yaşam ve hukuk mücadelesi...
Mardin`in Midyat ilçesinde özel bir öğrenci yurdunda çalışırken yük asansöründen düşüp sakat kalan bir vatandaş, yaşadığı mağduriyeti anlatarak hakkını aradığı için tehdit edildiğini iddia etti.
Midyat`ta bulunan özel bir yurtta işçi olarak çalışan Mehmet Ali Nas adlı bir vatandaş, işyerindeki yük asansöründen düştükten sonra sakat kaldığını, hukuk mücadelesi başlatıp hakkını aradığı için de tehdit edildiğini dile getirdi.
Bundan üç yıl önce çalıştığı işyerinde yük asansöründen düşerek sakat kaldığını belirten Mehmet Ali Nas, “Ben, 8 Şubatta2012`de özel bir öğrenci yurdunda çalışıyordum. Orada bize, normal asansör sürekli arıza veriyordu diye yük asansörü kullandırıyorlardı. Ayrıca binanın asansörü masraflı oluyor diye özellikle bu asansörü kullandırtıyorlardı. Aynı inşaat asansörü gibi cephede kurulu vaziyetteydi. Sürekli çalışan bir asansördü.” dedi.
“Çalıştığım yurt bana sahip çıkmadı”
Verdiği emeğinin karşılığını alamadığını dile getiren Nas, “Gece gündüz demeden sırf öğrencilere hizmet olsun diye orada dört yıl çalıştım. Haftada bir gün izin hakkım vardı, bana kullandırmıyorlardı. Yurt müdürü yoğunuz diyerek bana izin vermiyordu. Ta ki ben altıncı kattan düştüğüm güne dek. Hayatım kıl payı kurtuldu. Aslında öldüm sonra gene yaşadım, nasıl yaşadım ben de bilmiyorum. Yedi ağır ameliyat geçirdim. On gün yoğun bakımda yattım. Omuriliğim kırıldı, sırtımda on tane platin var. Dört ay Diyarbakır`da fakültede yattım. Belimden aşağısı tutmuyor. Evde sadece ben çalışıyordum. Çocuklarım daha çok küçük. Yedi tane çocuğum var ve annemde yanımda kalıyor. Yıllardır benim halim bu. Çalıştığım yurt ve şirketim bana hiç sahip çıkmadı. Hiç kimse bana sahip çıkmadı.” diyerek dert yakındı.
“Sen mahkemeyi kazanırsan bile Yargıtay`dan bozarız”
İlgisizlikten dolayı çalıştığı işyerini mahkemeye verdiğini belirten Nas, “Hâlen mahkeme devam ediyor, bir netice alamadık. İşyerini mahkemeye verdikten sonra yanıma gelerek beni tehdit ettiler. Bana, ‘Bizi eğer mahkemeye verirsen, biz güçlüyüz her halükarda kazanacağız. Sen mahkemeyi kazanırsan bile Yargıtay`dan bozarız. O açıdan uğraşma, sen bizimle baş edemezsin. Sen düştün, bizim suçumuz değil.` diye tehdit ettiler. Ben ise onlara kızarak, ‘beni bu hale koydunuz, bir de tehdit mi ediyorsunuz? Sizin asansörünüzden düştüm, halat yıprandığı halde tamir etmiyordunuz dedim.” ifadelerini kullandı.
“Bu dünyada da öteki dünyada da hakkımı helal etmiyorum”
Kendisinin yatalak hale gelmesine sebep olanlara hakkını helal etmeyeceğini söyleyen Nas, “Gördüğünüz gibi yıllardır bu şekilde yatağımdan kalkamıyorum, çalışamıyorum, evin bütün yükü omuzlarımda. Yedi çocuğum var. Çocuklarıma çalışacak bakacak benden başka kimse yok. Gelen emeklilik maaşı ile geçinmeye çalışıyorum. Allah`tan bir an önce adaletin yerini bulmasını ve sonucun neticelenmesini bekliyorum. Beni bu hale bırakanlar Allah katında ne yapacaklar bilemiyorum. Bu dünyada da öteki dünyada da hakkımı helal etmiyorum. Her iki cihanda elerim yakalarında olacak. Çünkü onlar bana yardımcı olacakları yerde bana iftira atarak, hakkımı gasp ederek beni yataklara mahkûm ettiler.” şeklinde konuştu.
Gözü yaşlı annesi Halime Nas (77) ise, “Oğlum, genç yaşta yataklara düştü. Evin geçimini sadece kendisi sağlıyordu. Şimdi ise gelen birkaç kuruş ile geçinmeye çalışıyoruz. Oğlumu böyle görünce içim parçalanıyor, bir an önce eski sağlığına kavuşmasını yüce Allah`tan dua ederek istiyorum.” dedi.
Evin küçük kızı Elif Nas (12) ise “Babamı eski günlerdeki gibi görmek istiyorum. Bende herkes gibi babamın ayağa kalkmasını ve sağlıklı olmasını istiyorum.” diyerek yetkililerden yardım istedi.
Öte yandan konuyla öğrenci yurdu yetkililerinden kendileri hakkındaki iddialarla ilgili görüşlerini almaya çalıştık. Görüştüğümüz yurt müdürü, kendisinin olaydan yaklaşık 6 ay sonra göreve başladığını ve konun yargıda olduğunu gerekçe göstererek bilgi vermedi. (Adnan Oğuz - İLKHA)