• DOLAR 34.218
  • EURO 37.921
  • ALTIN 2923.216
  • ...
Bıttım sabununun faydaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bıttım, Güneydoğu Anadolu   Bölgesinde yetişen yabani bir meyveden elde edilen yağla yapılan bir sabun çeşidi olan 'Bıttım Sabunu' Siirt’e özgü bir sabundur. Sabun satıcıları bıttım sabununun saç için kullanıldığı gibi cilt içinde kullanılabildiğini belirterek sabunun saç dökülmelerine karşı iyi geldiğini ifade ettiler.

Bıttım sabununun şampuanlardan bir diğer farkı, antiseptik mikrop öldürücü özelliği olmasıdır. Her türlü deri hastalıklarına bıttım sabunu kullanılabiliyor.

Şanlıurfa’da sabun satışı yapan esnaf Mehmet Bozan Kuş, Türkiye'nin her bölgesine gönderilen bıttım sabunun kepek ve saç dökülmesi sorunlarına kesin çözüm olduğunu yabancı turistlerin de büyük rağbet gösterdiğini belirtti.

Kuş, “Bıttım sabunu tabi bıttım Arapça bir kelime kökeni fıstık, Türkçesi ise melengiç anlamına geliyor. Şanlıurfa fıstığının yabani fıstığıdır. Bizde şuanda bıttım sabunun 2 çeşidi var Mardin ve Siirt bıttım sabunumuz vardır. Ama esas orijinal bıttım sabunu Siirt bıttım sabunudur. Siirt bıttım sabunlarımız tamamı ile doğal ki burada verilen sabun piyasaya verilen sabunlardan değil. Siirt’in köylerindeki kadınlar evde kullanmak amaçlı yapıyorlar biz onlardan topluyoruz” dedi.

Cilt, cilt yaraları ve saç dökülmelerine karşı faydalı

Cilde ve saç dökülmelerine karşı faydalı zengin sabun çeşitlerinin olduğunu ifade eden Kuş, “Bu sabunların hammaddesi bitkisel yağ ve zeytinyağı ile yapılıyor. Biz tüm sabunlarımıza zeytinyağı kullanıyoruz. Bu sabunlar tamamen doğal ve el yapımı. Diğer fabrika çıkışlı şampuan ve sabunlar fazla ideal değil çünkü her şeyin doğalı güzel fabrikasyon ürün ayrıdır, doğal ürün ayrıdır” şeklinde ifade etti.

Üç çeşit saç dökülme şeklinin olduğunu ve onlara göre sabunların olduğunu belirten Kuş, “Normal dökülme, orta dökülme ve aşırı dökülmelerdir. Onlara göre sabun çeşitleri değişir. Defnede biz 3 kademeli defne yapıyoruz yüzde 30, yüzde 50 ve yüzde 80. Yüzde 30 normal dökülme, yüzde 50 orta dökülme ve yüzde 80 aşırı dökülmeler için. Bu sabunlarımızın 2 yâda 3 yıkamada kesinlikle dökülmeyi durduruyor, birde saçları güçlendirir. Çöre yontulmuş sabun alerji için bire bir sabun. Salyangoz sabunu, kefir sabunu, balla keçi sütlü sabun bunlar bilhassa bayanlarda yüzündeki lekeler için çok iyi bir sabun çeşididir” ifadelerinde bulundu.

Bıttım sabununun faydaları

Bıttım sabununun faydalarını saymakla bitiremeyen Sabuncu Bozan Kuş, “Bıttım sabunu saç dökülmeleri için, kepek için, bakteri için, anseptin mikrop için şampuan gibi değil bunlar anseptindir cildi derinlemesine temizler. Şanlıurfa’dan Bıttım sabununa çok güzel tepkileri var. En çok sattığımız sabunlardan bir tanesi ise Siirt bıttım sabunudur.Bıttım sabunu saç dökülmesini tamamen durdurur bıttım sabunu kullanarak saçlarınızı geri kazanabilirsiniz. Bıttım sabunu kepek oluşumunu tamamen yok eder. Beyazlaşmış saçlar için kullanıldığında 7-8 ay içerisinde doğal güç vererek eski rengini alır. Saç derisindeki bakteriler tamamen yok eder. Saçı besleyerek yumuşak hale getirir. Antiseptik mikrop öldürücü özelliği sayesinde deri hastalıklarının çoğuna çok iyi gelir. Egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine vücuttaki yara ve tahrişlere karşı etkilidir. Gözenekleri açar varisleri iyi derecede rahatlatır. Doğal ürünler den üretildiği için hiç bir yan etkisi olmaz kimyasal madde içermez. Bıttım sabunu saçlara canlı bir görünüm parlaklık hissi verir kuru saçları nemlendir. Bıttım sabunu vücuttaki kaşıntıya iyi gelir” ifadelerini kaydetti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir