• DOLAR 34.234
  • EURO 37.476
  • ALTIN 2873.2
  • ...
Kalpler kör olmasın!...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da 07-14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası münasebetiyle İlke Haber Ajans`ına konuşan görme engelli vatandaşlar, karşılaştıkları en büyük engellerden birinin de toplumun kendilerini hor görmesi, aşağılaması ve kendilerini dışlaması olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma merkezinde çalıştığını söyleyen Emine Fidan, Dicle üniversitesi Arkeoloji ve Sosyal Bilimler Fakültesi Mezunu olduğunu belirterek, görmüyor olmanın hiçbir şeye engel olmadığını istenmesi ve azmedilmesi durumunda başarılmayacak bir şeyin olmadığını söyledi.

“İnsan isterse, bazı şeyleri başarabilir”

Üyesi olduğu 6 Nokta Körler Derneğinin üyelerinden 15 kişinin Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri olarak eğitim gördüklerine vurgu yapan Fidan, Yüksek Öğretime Geçiş sınavı olduğu bugünlerde birçok görme engelli vatandaşın, nasıl başvuru yapacağını bilemediğinden dolayı mağduriyet yaşadığını söyledi.

“Görme engelli formatında ders kitabı bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz”

Görme engellilerin hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da birçok sıkıntı ile karşılaştığını dile getiren Fidan, yaşadıkları sıkıntıların başında da okuyucu bulamama olduğunu söyledi.

Fidan, bu sıkıntılarının aşılması için İzmir ve İstanbul Boğaziçi üniversitesinde yapılan sesli kitap uygulamasının Diyarbakır`daki engelli kütüphanesinde uygulanmasını talep etti.

Sesli kitap okuma projesinin üniversitede de uygulamaya geçirildiğini belirten Fidan, “Tarih bölümünü okuyan görme engelli 3 vatandaş, bu proje sayesinde kitaplardan faydalanabildiler. Öğrenciler olarak ders kitaplarını tedarik etme konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Roman tarzı kitaplarda sıkıntılar yok ama ders kitabı konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Biz üniversite öğrencisi olarak ders kitabını da görme engelli vatandaşlara uygun hale getirmeye yönelik projeler yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Zihniyetlerdeki engellerle mücadele ediyoruz"

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan bir diğer görme engelli Yeşim Elman ise, toplumun engellilere iyi niyetle bakmadığını, görme engelli oldukları için bazen horlandıklarını ve hakarete maruz kaldıklarını söyledi.

Elman, “Aşağılanıyoruz, sürekli hakarete maruz kalıyoruz, bize yardım ettiklerini sanıyorlar fakat farkına varmadan bizleri kırıyorlar. Kendi engelimizden ziyade bu zihniyete karşı mücadele ediyoruz.” dedi.

“Şoförler Kürtçe konuşarak bize hakaret ediyorlar”

Belediye ait otobüs şoförlerinin sürekli olarak kendilerine sıkıntı çıkardığını ve kendisine Kürtçe konuşarak hakaret ettiğini belirten Elman, “Günde en az bir kez belediye otobüslerinde sorun yaşıyoruz. Şoförler, Kürtçe konuşarak bize hakaret ediyorlar. Özellikle engelli kartımızı beğenmeyip kimliğimizi çıkarttırıyorlar. Halk otobüsleri bizi gördüğünde durmuyor. Artık bizi tanıdıkları için hiç durmadan kaçıyorlar. Eğitim alıp gelecekte gurur duyulacak işler yapmayı hedefliyorum.”  şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge / Emrah Deniz - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir