• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...

İstanbul`daki binlerce taksiyi ilgilendiren kararın süresi geçtiğimiz günlerde doldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar üzerine, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle İstanbul`da artık 5 yaşın üzerinde taksi bulunmaması gerekiyor. Ancak şu ana kadar 5 yaşın üzerinde olduğu tespit edilen 3 bin araçtan yaklaşık bin 500`ünün modelini değiştirdiği belirtiliyor. Karar çerçevesinde aracını değiştirmeyenlerin ise ruhsatlarının iptal edileceği ve trafikte görüldüğü yerde bağlanacağı ifade ediliyor.

10 YILDIR ÖTELENİYORDU

İstanbul`daki taksilere yönelik 10 yıl önce alınan ancak uyum amaçlı her yıl ötelenerek bu zamana kadar taşınan ‘`5 yaş`` şartı 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle tamamen hayata geçiriliyor.

KARARDA DEĞİŞİKLİK YOK

Konuyla ilgili haber7'ye konuşan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur ise, 1 Ocak 2015`ten itibaren uygulanması beklenen kararda herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizerek, kararın uygulanmaya devam ettiğini söyledi.

3 BİN ARAÇTAN BİN 500`Ü YENİLENDİ

RUHSATLARI İPTAL EDİLİP, 60 GÜN BAĞLANACAK!

Karar kapsamında belirtilen son süre olan 1 Ocak itibariyle yeni model değişimi yapılmayan bin 500 taksi ile ilgili ise, UKOME`nin aldığı söz konusu karar kapsamında değişim yapılmayan araçların ruhsatlarının iptal edileceğini ve korsan pozisyonuna düşüp trafikte görülmesi halinde ise bağlanarak 60 gün parka çekileceğini vurgulayan Uğur, belki araç sıkışıklığı yüzünden sürenin 2 aya daha yayılabileceğini ama bu kararın da henüz kesin olmadığını söyledi.

AMAÇ GÜVENLİ VE KONFORLU YOLCULUK

İstanbullulara daha iyi hizmet ve güvenli yolculuk için başlatılan çalışmanın şoförleri de ilgilendirdiğini belirten Uğur, '`Şoför arkadaşlarımız günde 15-16 saat arabada geçiriyor. Onlar içinde konforlu bir ortam oluşmuş olacak. ‘` dedi.

SABIKADAN SONRA ŞİMDİ DE UYUŞTURUCU ŞARTI

2015 yılı için taksicilere yönelik yeni bir uygulamanın daha haberini veren Uğur, ‘`Bundan önce aldığımız karar ile şoför olacak arkadaşlarda sabıka şartı arıyorduk. Ancak bu seneden itibaren artık kişilerin şoför olabilmesi için uyuşturucu da kullanmaması gerekecek. Bunun için uyuşturucu kullanmadığına dair rapor isteyeceğiz. Şoförlerin yaptıracağı söz konusu testlerde geçmişe yönelik 6 aylık bir süreç takip edilebiliyor ve uyuşturucu kullanmışsa şayet ortaya çıkabiliyor.`` diye konuştu.

HER YIL DÜZENLİ OLARAK YAPILACAK

Yapılacak uyuşturucu testlerinin bundan sonra her yıl düzenli olarak ruhsat yenilemelerinde isteneceğini de sözlerine ekleyen Uğur, testlerin İstanbul`daki 35 binin üzerindeki taksiciyi doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

BiTAKSİ MODERN DEĞNEKÇİLİK!

Son dönemlerde ortaya çıkan ve mobil üzerinden vatandaşa taksi hizmeti veren BiTaksi tarzındaki uygulamalara da değinen Uğur, bu tarz uygulamaların ‘`Modern değnekçilik`` olarak yorumlayarak sözlerini şöyle sürdürdü;

‘` Ruhsat alınırken taksi plakasına ve istenen kriterler için çok ciddi bedeller ödeniyor. O yüzden bu bedeller karşılığında İstanbullu taksiciler müşterilerini ücretsiz alabilmeli. Müşterinin para karşılığında verilmesini yanlış buluyorum. Bunu ‘`Modern değnekçilik`` olarak görüyorum. Çünkü bu müşteriyi para karşılığında taksiciye vermek anlamına geliyor. Taksiciden para çıkan sistemlerin hepsine karşıyız. Çünkü bu taksicinin hakkı. Devlet ruhsat vererek bu yönde ona taşıma hakkı vermiş.``

Haber 7