• DOLAR 32.461
  • EURO 34.816
  • ALTIN 2442.774
  • ...
Mardin`de Suriyeli mültecilerin hukuki statüleri konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Düşünce ve Araştırma Merkezi`nin Sosyologlar Derneği Mardin şubesinde gerçekleştirdiği 4`üncü toplantısında, Suriyeli mültecilerin hukuki statüsü ve sorunları masaya yatırıldı.

Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram TUNA, ,Artuklu Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yücedağ, Arş. Gör. Adnan Çetin, Sosyologlar Derneği (Sosyoder) Mardin şube temsilcisi Abdullah Songur, Av. Hüseyin, Al Jazeera Turk Muhabiri Abdürrahim Aydın Av. Bedrettin Akgül Mardin Düşünce ve Araştırma Merkezi üyeleri Mustafa Kuzu ile Mehmet Ali Demir katıldı.

Toplantıda Türkiye`deki mülteci kamplarının son durumu, kamplarda ve kamp dışında yaşayan mültecilerin sorunları gibi başlıklar ele alındı.

Toplantının öne çıkan konusu mültecilerin hukuki durumu olurken, Türkiye`nin 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Cenevre Sözleşmesi`ne taraf olduğu, ancak bu sözleşmeyi “coğrafi sınırlama” çekincesi ile kabul ettiğinden, Avrupa dışından gelip iltica talep edenlere “mülteci” statüsü tanımamakta, Avrupa dışından gelenlere “geçici sığınma” koruması verildiği, 2011 yılı Nisan ayından itibaren Türkiye`ye gelen Suriyeli mülteciler, “misafir” şeklinde tanımlandığı belirtildi. 

Ancak bu tanımlamanın hukuki bir karşılığının bulunmadığı ifade edilerek Suriyelilere yönelik keyfi uygulamalara yol açma riski oluşturduğundan, Ekim 2011 tarihinden itibaren Suriyeli misafirler İçişleri Bakanlığı`nın 1994 Yönetmeliği`nin 10. maddesi gereğince “geçici koruma statüsü”ne alındığı, bu tarihten sonra Suriyelilerin durumuna ilişkin ilk hukuki düzenleme 30 Mart 2012 tarihli, 62 sayılı “Türkiye`ye Toplu Sığınma Amacıyla Gelen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Suriye Arap Cumhuriyeti`nde İkamet Eden Vatansız Kişilerin Kabulüne ve Barındırılmasına İlişkin Yönerge” olduğu, bu yönerge ile Suriyelilerin “geçici koruma” altında olduklarının kabul edildiği kaydedildi.

Toplantı sonunda ele alınan konuların bir rapor halinde kamuoyuna sunulması kararı alındı.  (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir