• DOLAR 35.469
  • EURO 36.412
  • ALTIN 3065.52
  • ...
Çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Mücahit Fidan, çocuklarda soğuk algınlığının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Havaların soğumasıyla ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı alınacak önlemleri anlatan Fidan, kalabalık ortamlarda yaygın olan virüslere karşı dikkatli olmak hususunda da tavsiyelerde bulundu.

Soğuk aylarda her yaştan insanın zamanının büyük bir kısmını okul, işyeri, toplu taşıma araçları, kafeterya gibi kapalı mekânlarda geçirmek zorunda kaldığını belirten Uz. Dr. Fidan, bu durumun virüslerin yayılmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Fidan, “Soğuk algınlığı; boğazda rahatsızlık hissi, öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı belirtilerinin ön planda olduğu ve kas ağrısı ile ateş bulgularının olmadığı ya da az olduğu viral bir hastalıktır. Küçük çocuklarda yılda ortalama 6-8, erişkinlerde ise 2-3 kez görülür. Soğuk algınlığına neden olan virüsler, kişilerin birbirine doğrudan teması ya da havada asılı kalan damlacıkların solunması yoluyla yayılır.” diyerek hastalık belirtilerine değindi.

“Çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutun”

Soğuk algınlığının, havaların soğuduğu dönemde artış gösterdiğini belirten Fidan, bunun nedeninin soğukta üşümekten değil insanların vakitlerinin çoğunu kalabalık ortamlarda geçirip virüsleri birbirlerine bulaştırmalarından kaynaklandığını belirtti. Çocukların virüs almadıkları sürece soğuk algınlığı veya diğer adıyla nezleye yakalanmayacağını iddia eden Fidan, dolayısıyla çocuklara aşırı kalın giysiler giydirilmesi halinde bile vücutlarına virüs alabileceklerini ve soğuk algınlığına yakalanabileceklerini söyledi.

“Hasta olanlar dışarı çıkarken maske kullanmalı”

Öksüren, hapşıran ve yüksek ateş şikayeti olanların mümkün olduğunca kapalı mekanlarda bulunmamaları, toplu taşıma araçlarına binmemeleri, öksürürken veya hapşırırken gerekli önlemleri almaları ve hastalıkları süresince evde dinlenmeleri, gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Fidan, bu önlemlerin hastalığın yayılmamasında etkili olacağını belirtti. Nezle ve grip olanlardan sokağa çıkmak zorunda kalanların tıbbi maskeyle dolaşması ya da ağız ve burnu kapatarak virüslerin yayılmasını önlemeye çalışması gerektiğini ifade etti.  

“Ortak kullanım alanlarına dikkat!”

İşyerlerindeki kapı kolları, asansör düğmeleri, merdiven korkulukları, bankamatik düğmeleri, alış veriş sepetleri ve arabaları insanlar arası virüs bulaşmasında çok önemli rol oynadığını belirten Uz.Dr. Fidan, bu yerlere dokunan çocukların ellerini ağız, burun ve gözlerine sürmemeleri gerektiğini söyledi.

“3-5 günü geçen hastalık tehlikeli olabilir”

Soğuk algınlığı şikayetlerinin 3-5 gün içinde iyiye doğru gideceğini söyleyen Fidan, eğer ortalama 3-5 gün içerisinde şikayetler iyiye doğru değil de kötüye doğru gidiyorsa hemen bir uzman doktora başvurulması gerektiğini belirtti. Virüslerin zayıflattığı ortamlarda fırsatçı enfeksiyon denilen ajanların; önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

“Antibiyotik yerine sağlıklı beslenme ve uyku”

Soğuk algınlığının viral bir enfeksiyon hastalığı olduğu için antibiyotiklerin soğuk algınlığı tedavisinde etkili olamayacağını belirtti. Beslenmesi bozuk olan çocuklarda komplikasyonların çok daha sık görüldüğünü belirten Uzman Dr. Fidan, “Bu durum, bağışıklık sistemi ile beslenme arasındaki yakın ilişkiden kaynaklanmaktadır. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanında hareketli yaşam, istirahat, uyku ve moralle  bağışıklık sistemine gereken destek verilip enfeksiyonla mücadele eden bağışıklık sistemi hücrelerinin güçlü olması sağlanacaktır. Halk arasında kullanılan vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisinde sıkça kullanmalarına rağmen yararlı olduklarına dair veriler kısıtlı olduğundan tedavide önerilmemektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir