• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Bitlis`te 2014`te neler yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2014 yılında seçimlerden mitinglere, panellerden konferanslara, terör olaylarından kaçakçılığa, Kutlu Doğum etkinliklerinden İslam ülkelerinde cereyan eden zulümlerin protestosu için meydanlara inene dek birçok olay yaşandı. Yıla damgasını vurarak insanların hafızasından silinmeyecek olan da, 6-7 Ekim olayları oldu. 2014 yılında kadim Bitlis şehrinde meydana gelen iyi ve kötü olayların bir analizini çıkararak okuyucularımıza sunuyoruz.

İşte Bitlis ilinde ay ay yaşanan bazı olaylar:

OCAK:  2014 yılının başlangıcı olması nedeniyle Türkiye`nin birçok yerinde bilinçli ve ya bilinçsiz olarak Hıristiyanlara özenerek yılbaşı kutlamaları yapılırken, Bitlis`te birçok cami ve İslami derneklerde Mekke`nin fethi programları düzenlendi. Halk, yılbaşı kutlamalarına ilgi göstermedi. Kar esaretinin başladı ilde, 30 Mart`ta yapılacak olan yerel seçimler için siyasi partiler start verdi.”

ŞUBAT:  “17-25 Aralık operasyonları kapsamında İçişleri Bakanlığı`nca çıkarılan kararnamelerle Bitlis`e kısa bir süre öncesinde atanan Vali Veysel Yurdakul, merkeze alındı. Ardında kısa bir süre ilde görev yapan Bitlis İl Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, görevden alındı. Yoğun çalışmalar ve gelişen olaylarla bunalan halk, İslami derneklerin düzenlediği şehit ve şahadet programlarıyla yeniden manevi bir hava esti.  Yerel seçimlere iddialı bir şekilde hazırlanan HÜDA PAR, Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu`nun katılımıyla düzenlenen aday tanıtım mitingine binlerce Bitlisli katıldı.  Partisinin seçim çalışmalarına destek için Bitlis`e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkez ve ilçelerde bir dizi temaslarda bulundu.”

MART: “Baharın başlangıcı olan bu ay, seçim atmosferi ve siyasi gerginliklerle geçti. Dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, partisinin Bitlis mitingine katıldı. Ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bitlis`e gelerek partisi için oy istedi. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iki kez Bitlis`e gelerek partisince düzenlenen mitinge katıldı. Hür Dava Partisi`nin düzenlediği mitinge, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldı. Binlerce Bitlisliye hitap eden Yapıcıoğlu, adaylarına destek istedi. Siyaset atmosferinin doruğa çıktığı günlerde yine İslami dernekler tarafından, Halepçe katliamı yıldönümü nedeniyle programlar düzenlendi. Siyasi gerginliklerin ve çekişmelerin sürdüğü Mart ayında yerel seçimler yapıldı. Fırtınalı bir günde yapılan seçimlerde il merkezini BDP kazandı. Ahlat ilçesinde seçimi kaybeden BDP ilçeyi savaş alanına çevirdi.”

NİSAN:  “Bitlis merkez ve ilçeleri Muhammedi sevdayla coştu. Dernekler, kurumlar, Kur`an Kursları, Müftülükler, STK`lar, öğrenciler tarafından Kutlu Doğum Etkinlikleri düzenlendi.  BEST-DER Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından başlatılan her eve bir Kur`an-ı Kerim kampanyası kapsamında kapı kapı dolaşılarak halka Kur'an-ı Kerim hediye edildi. Dernek tarafından açık alanda düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğine binlerce vatandaş katıldı. Nisan ayı rahmet ve bereketle geçti.”

MAYIS:  “Mart ayında iptal edilerek, Haziran`da yapılmasına karar verilen Norşin (Güroymak) yerel seçimleri için, Bitlis bakan istilasına uğradı.  Partisini desteklemek için dönemin Dışişleri Bakanı ve şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bitlis`e gelerek bir dizi temaslarda bulundu. PKK tarafından çocuğu dağa kaçırılan Aydın ailesi, Hizan kaymakamlığı önünde çadır kurarak çocuğunun geri verilmesini istedi. Daha sonra burada yalnız kalarak tehdit alan aile Diyarbakır`da eylem yapan ailelere katıldı.”

HAZİRAN:  “Norşin ilçesinde iptal edilen seçimler yeniden yapıldı. Seçimleri BDP kazandı. Yol kontrolü yapan PKK ile kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar yaşandı. PKK Bitlis- Diyarbakır karayolunu trafiğe kapattı.  Bayrak indirme nedeniyle yürüyüş yapan ülkü ocaklarıyla BDP`liler arasında olaylar yaşandı. Haziran ayına olumsuz olaylar damga vurdu.”

TEMMUZ:  “Temmuz ayında yine farklı bahanelerle Siyonist İsrail`in Filistin halkına yönelik saldırı ve katliamları kınamak için Türkiye`nin her yerinde olduğu gibi Bitlis`te de binlerce vatandaş sokağa çıktı. Bu kadar acılar yaşansa da Ramazan ayının rahmetinde mahrum kalmak istemeyenler camileri doldurdular. Camilerin vazgeçilmezi olan mukabele halkaları halka huzur dolu günler yaşattı. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bitlis`e gelerek medreseleri ziyaret edip, kanaat önderleriyle görüştü. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin Yılmaz, Bitlis`e gelerek bir dizi temaslarda bulundu.”

AĞUSTOS:  “Bu ay Bitlis`in düşman işgalinden kurtuluşu olması nedeniyle Bitlis halkı için önemlidir. Bu ayda halk, Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. BDP, 30 Mart yerel seçimlerde aldığı oyu alamayarak, bir hezimet yaşadı. Türkiye haritasında Kürdistan coğrafyasında oy dağılımında tek farklı renge sahip il Bitlis oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bitlis`e bu kez Cumhurbaşkanı seçimi için oy istemeye geldi. Gazze ve Mısır için yürüyüşler ve basın açıklamaları düzenlendi. PKK köy muhtarı kaçırdı. PKK, Tatvan ilçesinde işlenen cinayeti üstlendiğini kendi haber sitelerinde duyurdu.”

EYLÜL:  “Bitlis`e bir kaymakam ve üç vali yardımcısın ataması yapıldı. Şehr-i Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi`ne katılmak üzere Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bitlis`e geldi. Görmez, Bitlis il ve ilçelerinde 3 gün boyunca temaslarda bulundu.  Bu ayda Hz. İbrahim`i anma etkinlikleri düzenlendi. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Bitlis`e geldi. PKK, yol kontrolü yaparak,  geçici köy kurucusunu kaçırdı.”

EKİM: “Yıla damga vuran ay oldu. Kurban bayramının kutlandığı bu ayda, Müslümanlar kurban edildi. HDP`nin çağrısıyla sokağa inen PKK/HDP yandaşları sokakları savaş alanına çevirdiler. 5 gün boyunca süren sokak şiddetleri nedeniyle işyerleri, kamu binaları ve araçlara zarar verildi. Şiddetlerin sürdüğü günlerde özellikle bazı ilçelerde halk evinde çıkamaz ve işyerlerini açamaz duruma geldi. Halkın bıktırıldığı bu olaylar yıla damgasını vurarak halkın hafızasına kara bir leke olarak yazıldı. 12 Eylül tarihinde PKK tarafından kaçırılan köy korucusu Nihat Çaprak, telefon direğine bağlanarak infaz edildi.”

KASIM:  “Ankara`da 4 gün boyunca Bitlis tanıtım günleri düzenlendi.  Siyonist İsrail`in Mescidi Aksa`ya yönelik gerçekleştirdiği saldırılar için, kitlesel basın açıklaması düzenlendi. HDP,  1 Kasım`da yeniden sokağa çıkarak yürüyüş yaptı.  Kerbela programlarının düzenlendiği bu ayda,  merkeze yılın ilk karı düştü.”

ARALIK:  “Kobani olaylarına karıştığı gerekçesiyle yapılan baskınlarda 86 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 40`ı tutuklandı. HÜDA PAR, ilçelerin ve merkez ilçenin kongrelerini düzenleyerek, Bitlis 1. olağan kongresi için hazırlıklara başladı. AK Parti, ilçe ve belde kongrelerini tamamladı. HDP ve BDP İl ve ilçe kongrelerini yaptı.”  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir