• DOLAR 34.506
  • EURO 36.357
  • ALTIN 2848.1
  • ...
Çocukta aşırı kilo karaciğer nakline kadar götürebiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pek çoğumuz sabah kahvaltısının çocuklar için 'olmazsa olmaz' bir öğün olduğunu biliriz ama 'ikindi kahvaltısı'nın öneminden haberimiz yoktur! Oysa ikindi öğünü özellikle de küçük çocukların beslenmesinde büyük önem taşıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Memeşa, ikindi kahvaltısının çocuğun akşam yemeklerine yüklenmesini engellemesi açısından son derece önemli olduğunu vurguluyor. "Çocuğunuzu yaşına göre besleyin" diyen Dr. Memeşa, yaptığı açıklamada, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Anne babaların çocuk büyütürken en önem verdikleri konuların başında beslenme geliyor. Kimi çocuklara yemek yedirebilmek deveye hendek atlatmaktan zorken, kimi çocuklar ise dur durak bilmeyebiliyor.

Her yaş grubunun kendine özgü metabolizması bulunduğunu, bu metabolizmanın çocuklarda yenidoğandan itibaren çok yüksek olduğunu, yaş ilerledikçe metabolizma hızının azaldığını belirten Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doktor Ahmet Memeşa, "Erişkinler günlük aktivitelerini devam ettirmek için kilolarına ve yaşlarına uygun diyette kalori alırken, çocukların bir de kas yapısının gelişmesinden saçının olgunlaşmasına dek büyümelerini devam ettirmesi için kalori almaları gerekiyor. Bu nedenle her yaş grubuna uygun diyet listesi oluşturuyoruz" dedi.

Çocuklarda 2 yaşından itibaren yağ diyetinin kritik rol oynadığını belirten Memeşa, çocukluk çağında fazla kalorinin obeziteye zemin hazırladığını, ileride karaciğer yağlanmasına yol açtığını, bu yağlanmanın da karaciğer nakline dek uzanabildiğini ifade ettiği açıklamasında "Ailelere vurgulamamız gereken şey; gelecekte çocuklarımızın karaciğer yağlanması ile karşı karşıya kalmasını istemiyorsak, çocuklarımızı doğru beslememiz gerektiğidir" şeklinde konuşarak, bu yağlanmanın da siroz ve karaciğer nakline uzanabildiğine dikkat çekti.

Doğru beslenmede altın kural

Sebze ve meyvelerin sağlıklı beslenmede olmazsa olmazlar arasında olduğunu ifade eden Memeşa, “Buna karşın her meyve-sebzenin 'kendi mevsimi'nde tüketilmesi gerekiyor. Bir başka önemli nokta da, ev yemeklerine ağırlık vermek. Oysa günümüzde fast-food beslenme tarzı giderek yaygınlaşıyor. Çocukların toplum içinde yer edinme çabaları ve ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri abur-cubur tüketimi artırırken, dışarıda yenilen yemeklere katılan lezzet artırıcı katkı maddeleri ve sağlıksız pişirme, kızartma yöntemleri de tehlikeye davetiye çıkarıyor. Üstüne bir de teknolojideki hızlı gelişime paralel çocuklardaki hareketsiz yaşam tarzı eklenince sağlık açısından tip-2 diyabet başta olmak üzere pekçok hastalık küçük yaşlarda çocukların kapısını sıkça çalar oluyor. İleride ise karaciğer yağlanmasını kaçınılmaz kılıyor.”diye konuştu.

Yapılan çalışmalarda teknolojik aletlerle daha sık zaman geçiren çocuklarda yağlanma probleminin daha fazla görüldüğünü belirten Memeşa, sağlıklı ve dengeli beslenmenin reçetesini şöyle açıkladı: "Beslenme tarzında temel besin maddelerini üç ana öğüne bölüyoruz ve günde iki ara öğüne de dikkat ediyoruz. Özellikle okul öncesi çocuklarda ikindi kahvaltısı son derece önemli ve mutlaka yapılmalı. 16.00-16.30 arası yapılan ikindi kahvaltısı akşam yemeğinin fazla yapılmasını önleyen bir ara besin olma özelliği taşıyor."

İkindi kahvaltısında lifli meyve şart

İkindi kahvaltısında yeterli miktarda alınan kalorinin, akşam beslenmesinde fazla tüketimi engelleyici rol oynadığını, insülin seviyesini ve mutluluk hormonunu yükselttiğini belirten Dr. Ahmet Memeşa, "İkindi kahvaltısında şekeri fazla olmayan ve evde tam buğday unundan yapılmış kek- poğaça, ayran, lifli meyve tüketilebilir. Lifli meyve mutlaka olmalı. Çocuklar meyvenin suyunu değil posasıyla kendisini tüketmeli. Bu hem bağırsak alışkanlıklarını sağlıklı düzenleyecek hem de insülini kontrol edilir seviyeye çekecektir" şeklinde konuştu

Sabah kahvaltısı gibi ikindi kahvaltısının da şart olduğunu vurgulayan Memeşa, Omega-3 tüketiminin de çocukların hem fiziksel hem zihinsel gelişiminde son derece önemli olduğunu, bu anlamda haftada 2 kez buğulama ya da ızgara yöntemiyle hazırlanan balık tüketmenin, ceviz-fındık-badem gibi kuruyemişleri ihmal etmemenin önemine dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir