• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
Paris'te Mevlid Kandili etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa'nın başkenti Paris'te faaliyet gösteren Fransa'da İslami Projeler ve  Bağış Derneği, (Association des Projets de Bienfaisance Islamiques en France, APBIF) Paris'in 12 bölgesinde bulunan Espace Charenton konferans salonunda, Peygamberimizin doğumu münasebetiyle bir etkinlik düzenledi.

Programa yoğun bir katılımın olduğu görüldüğü  program, okunan kur'anı kerim tilavetiyle başladı, Programın sunucsu, bu günün ehemmiyetine atıfta bulunarak,  “Kim bu günü yani mevlid-i nebeviyi ihya ederse, çok büyük ecir ve hayır işlemiş olacak. Ve aslında bunda Kur'an’a ve sünnete muhalif, bir şey yoktur.” dedi.

Ardından sözü alan Şeyh Dr.Velid Ebtus yaptığı konuşmada, “Peygamber Efendimiz hadisinde şöyle buyurur: ‘Kim benim sünnetimi ihya ederse, beni ihya etmiştir, beni ihya eden de, Cennet’te benimle beraberdir.’  Bir başka hadiste de, ‘Bir kimse, İslam’da güzel bir çığır açarsa, bunun sevabına ve bunu yapanların sevaplarına kavuşur. Bir kimse İslam’da kötü bir çığır açarsa, bunun günahı ve bunu yapanların günahları kendisine verilir.’ Bu hadislerden  anlıyoruz ki,  yapılan bu güzel etkinliğin   Kur'ana ve Peygamberin sünnetine ters bir tarafı yoktur. Bilakis bu sayede büyük sevap kazanılır. Çünkü burada bulunan insanlara, anne babalara ve bilhassa çocuklara  Peygamberimizin güzel ahlakı  ve sevgisi  aşılanmaya gayret gösterilir.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda ortaya çıkan tekfirci zihniyetlere de değinen  Dr. Ebtus, “Ayrıca aşırı giden bazı gruplar, mevlid-i nebevinin ihyasının bid'at olduğunu ve bunun meşru olmadığını dile getiriyorlar ve Peygamberin hadisini delil olarak gösteriyorlar. Hayır kesinlikle sonradan çıkartılanların hepsi bid'at değildir.  Örneğin Ashab-ı Kiram’dan, Peygamberimizin vefatından sonra, Ramazan ayında, Teravih ve Vitir namazlarında bütün cemaatı tek bir imamın arkasında toplayan Hz. Ömer'dir. Ondan sonra Hz. Osman da yenilik yaptı ve Cuma namazına ikinci ezanı ekledi. Ve hatta Kur'an-ı Kerim’e de bile sonradan fethası, kesresi, zammesi eklendi. Bunların hepsi de birer çığırdır ve yeniliktir. Ardından çıkıp diyorlar ki, sonradan çıkarılanların hepsi kötü bid'attır. Hayır bunların hepsi bid'atı hesenedir. Mevlid, ilk defa Erbil kıralı Muzafferüddin tarafından kutlanmış ve bunu gören o zamanın tanınmış uleması buna cevaz vermişler.” Şeklinde konuştu.

Dr. Ebtus, konuşmasını bitirirken bu mübarek günün bütün müslümanlara rahmet ve bereket getirmesi niyazında bulundu.

Daha sonra Arapça mevlid (El Bürde) okundu. Bu arada dünyada yapılan mevlid programlarını ele alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından sahneye davet edilen ilahi grubu, seslendirdiği ilahilerle salondakileri adeta coşturdu.  (Enes Suiçer/Erdal Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir