TOKİ'den binlerce Bingöllü depremzedeye icra şoku
Bingöl'de 2003 depreminde TOKİ tarafından yapılan afet konutlarının biriken 9 yıllık borcunu 20 gün içinde ödemeyenlerin icraya verileceği belirtildi.
Bingöl'de 2003 depremi sonrası Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan konutların hak sahiplerinin (mağdur depremzedeler) büyük bölümüne, "borcunu ödemediği" gerekçesiyle ilgili banka aracılığıyla tebligat gönderildi.
Yapılan afet konutları ile ilgili olarak depremzedelere gönderilen borç tebligatında, 20 gün içinde ödeme yapılmadığı takdirde icra takibine başlanacağı ifade edilerek, 25 bin liraya varan borç tutarların peşin ödenmesi istendiği belirtildi.
9 yıldır hiçbir hak sahibine tebligat göndermeyen TOKİ’nin 9 yıl sonra toplu ödeme ile ilgili gönderilen borç tebligatı nedeniyle adeta şok yaşayan hak sahipleri ise TOKİ’ye isyan etti. Her yıl gönderilmesi gereken tebligatın 9 yıl sonra gönderilmesine tepki gösteren hak sahipleri, biriken yüklü miktardaki borcu ödeyemeyeceklerini belirterek, “Yetkililerin bu haksız ve hukuksuz işlemlere gereken düzenlemeyi yapmaları gerekir.” dedi.
Bingöl merkez Recep Tayyip Erdoğan Mahallesinde bir araya gelen depremzede ve TOKİ mağduru halk, duruma tepki gösterdi.
Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi muhtarı Hakkı Bucuka, “2003 yılında bir deprem yaşadık. Deprem sonucu TOKİ Konutları yapıldı. Vatandaş borcunu ödeyememiş. Ziraat Bankası AFAD adına tebligat yapmış vatandaşa faiziyle beraber. Şimdi vatandaş geliri olmayan, adam var 500 lira aylık geliri olmayan adam var bu parayı nasıl ödeyecek? Bunu devletimizden, yetkililerimizden rica ediyoruz. Bunu yapılandırma yapsınlar, torba yasadan olsun yani bir imkân tanısınlar. Vatandaş borcunu ödesin. Kimse ödemiyorum demiyor. Herkes borcunu ödemek istiyor ama makul bir değerde. 9 yıl geçtikten sonra 20-25 milyar bir para birikmiş. Adam var ödeyemiyor. Şahsen ben kendim hiç ödeme yapmadım ve yapamıyorum da. Yetkililerden yardım diliyoruz. Bize bir kolaylık getirsinler.” diye konuştu.
“25-30 bin insanı ilgilendiren bir sosyal sorun”
Emekli öğretmen Orhan Altunsu ise ödeme yapamadıklarını vurgulayarak, “Bugün burada binlerce insan da olabilirdi. Kimsesin haberi yok. Çünkü bu hepimizi, binleri ilgilendiren bir sorun. Yaklaşık 25-30 bin insanı ilgilendiren bir sosyal sorun. Doğru, bu deprem evleri yapıldı. Bize teslim edildi ve sözleşmelere imza attık, ödeyeceğimizi taahhüt etmiştik. Ancak gel gör ki her yıl bize tebligat yapılması gerekirken şuana kadar hiçbir tebligat yapılmadı. 9 yıl bittikten sonra tek bir tebligatla anapara artı yasal faizi ile beraber 9 yılın tümü isteniliyor. Mevcut şartlarda burada bu parayı ödeyebilecek insan sayısının yüzde 5’i geçebileceğine inanmıyoruz. Tabiî ki biz borcumuzu ödemeyi istiyoruz ancak devlet büyüklerinden veya il temsilcilerinden bu çorbada tuzum olsun diyen her insandan beklentimiz şu bu borcumuzu torba yasa içerisine katarak, yeniden bir yapılandırma imkânı varsa bunu lütfen yapsınlar veya 1-2 yıl ötelesinler veya bizi 20 gün ile sınırlı tutmasınlar. Yani çeşitli alternatifleri vardır mutlaka. Bunu en iyi bilecek olan AFAD adına bankadan gelen bu kâğıtlar şuan hepimizde mevcut. AFAD adına gelen bu yazıyı ilgililere biz de götüreceğiz. İnşallah bir çözüm bulurlar diye düşünüyoruz. Aksi halde büyük bir sosyal yaradır. Yani insanların çoğu evini boşaltıp hatta hakkı olmadığı halde evini satmaya çalışan insanlar var. Yani kendisine ait olmayan ödemesini yapmadığı halde satmak isteyen insanlar var. Ayda 500 lira geliri olan insanlar bankalara giderek bana da kredi verir misiniz? Ben bu borcumu ödeyeyim deme noktasına gelmiş. 9-10 yıl birikmiş olan bir borcu ödeyemeyen bu insanlar 20 gün içerisinde toplam da 20 ile 25 bin lirayı nasıl ödeyeceklerdir. Yani bunu takdirinize sunuyorum.” siteminde bulundu.
“Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız”
İnşaat işçisi Abdurrahman Dervişoğlu ise, 2004 yılında deprem sonrası yapılan konutların inşaatında çalıştığı sırada Başbakan ile beraber birkaç işadamının geldiğini belirterek, “Bir düzenleme yapacaklardı, bunu dile getirmişti Sayın Başbakan. ‘Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız.’ dediler. Kira o zaman yanılmıyorsam 210 liraydı. Bu ödemeleri bankaya ödeyeceksiniz ev sahibi olacaksınız denildi. Daha sonra biz bankaya gittik. Banka da bize dedi ki, ‘biz burada her ay bir yığınlaşma olacak. Bütün Bingöl buraya gelecek. Kira değil de biz yıllık yapacağız. Daha sonra işte sağdan soldan duyduk, ‘bir iyileştirme olacak’ ve biz de açıkçası biraz pasif davrandık. Şuanda da benim 20 bin 647 lira ödemem gerek rakam ve 6 Ocak son günümdür mağdurum, inşaatta çalışıyorum.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)