Çobanların zor şartlardaki sığınağı kûlav
Havaların soğumasıyla beraber çalışma şartları zorlaşan çobanlar, yağmur ve soğuk havaya karşı kendilerini kepenek (kûlav) ile koruyor.
Çobanlık mesleği zor, zahmetli ve sabır isteyen bir meslek. Bir yandan hayvanlar ile uğraşırken diğer yandan da, gün boyu açık alanda yağmur ve güneş altında kalmak zorunda kalınıyor.
Soğuk, yağmurlu havalarda gece-gündüz demeden hayvan otlatan çobanlar kendilerini bu hava şartlarından çoban giysisi olan kepenek (kûlav) ile koruyor. Koyun yününden yapılan çoban giysisi kûlav, soğuk ve yağmurlu havalarda çobanların tek sığınak yeri konumunda.
Karacadağ bölgesinde hayvan otlatan çobanlar da, kendilerini kûlav giyerek muhafaza etmeye çalışıyor.
Çocukluğundan beridir çobanlık yaptığını belirten Bahattin Atlı, hayvan yetiştirmenin zor ve sabır gerektiren bir iş olduğunu belirterek, “Yaz, kış demeden sürekli açık alanda olduğumuzdan dolayı kendimizi dışarıdan gelecek zor şartlardan muhafaza etmemiz gerekiyor. Hayvan otlatan çobanlar koyun yününden yapılan çoban giysisi olan kûlavı giyerek kendisini yağmur ve soğuk havaya karşı koruyor." dedi.
Gece de açık alanda hayvanların yanında bulunduklarını belirten Meşahid Doğan, “Hayvanlarımız gece dışarıda kaldıklarından dolayı, biz de onların başında durmak zorunda kalıyoruz. Gece hava soğuk olduğunda kûlavın içerisinde ısınıp öyle yatıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yaptıkları iş zor ev sıkıntılı olsa da hayatlarından memnun olan çobanlar, durumlarına şükür etmeyi ihmal etmiyorlar. (Vedat Aydın - İLKHA)